Nakon 137 godina Sagrada Familija dobila građevinsku dozvolu

U Barseloni je konačno zvanično izdata građevinska dozvola za nedovršenu katedralu Sagrada familija (Sveta porodica), koju je dizajnirao čuveni arhitekta Antonio Gaudi, a čija je izgradnja počela pre 137 godina.

Nakon 137 godina Sagrada Familija dobila građevinsku dozvolu Foto: Shutterstock

Crkva svete porodice u Barseloni odnosno Sagrada familija dobila je građevinsku dozvolu 130 godina od početka izgradnje.

Građevina, koju je projektovao katalonski arhitekta Antoni Gaudi, zaštitni je znak Barselone, a poslednjih 137 godina smatrana je ilegalnim gradilištem. Iz kabineta gradonačelnika priznali su građevinske radove kao zakonite, nakon tri godine pregovora.

Građevinska firma koja će izvoditi radove moraće da plati 4,6 miliona evra za dobijanje građevinske dozvole, a izgradnja infrastrukture koštaće dodatnih 36 miliona evra, javila je "Raša tudej".

Ukupni troškovi izgradnje iznosiće 374 miliona evra, a crkva bi trebalo da bude završena 2026. godine. Radovi na crkvi Svete porodice u Barseloni započeti su 1885. godine.

Najviša zgrada u Barseloni

Do sada je završeno oko 70 odsto bazilike visoke oko 85,4 metara. Kada se 2022. godine bude postavila kupola Isusa Hrista, najviša od 18 planiranih, to će biti najviša zgrada u Barseloni sa 172, 5 metara.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...