Zašto neke mačke izgledaju kao da nose čarapice?

Jeste li se nekad zapitali zbog čega neke mačke izgledaju kao da nose čarape? Zašto njihove šapice nisu iste boje kao ostatak tela?

Zašto neke mačke izgledaju kao da nose čarapice? Foto: Shutterstock

Svi koji su probali da svoju mačku ulepšaju tako što će je obući, znaju da životinje ne vole odeću. Posebno čizme. Ipak, ono što ljudi ne mogu, priroda može - nekim macama je podarila prirodan izgled odeće.

Ali zbog čega neke mačke izgledaju kao da nose čarapice? Zašto njihove šapice nisu iste boje kao ostatak tela?

Nauka ima odgovor. Posebno piebaldizam. To je ime za stanje uzrokovano mutacijom u KIT genu odgovornom za distribuciju melanocita, ćelija koje “programiraju” pigmente kroz telo mačaka, ali i ljudi.

U odsustvu piebaldizma, melanociti su ravnomerno raspoređeni, dajući macama jednobojan i ujednačen sloj krzna. Ali ako je KIT gen mutiran, mace neće da imaju dovoljno ćelija da prekriju celo telo, a ćelije koje imaju neće biti ravnomerno raspoređene. Kao rezultat, delovi dlake će biti beli.

Genetika uvek ima važnu ulogu kada je reč o macinom krznu. U slučaju sijamskih mačaka, recimo, to zavisi od temperature. Kod te pasmine enzim može da potisne proizvodnju melanina, a abdomen će biti peščane boje jer je topao, dok će relativno hladniji delovi, poput ušiju, biti tamniji.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.