Da li su starije majke bolji roditelji?

Danska studija otkriva na koji način zrelo životno doba utiče na roditeljstvo.

Da li su starije majke bolji roditelji? Foto: Shutterstock

Anatomija i fiziologija mladog tela lakše podnose trudnoću, međutim, psihološka zrelost majke pokazala se važnom za razvoj deteta, objavljeno je u studiji European Journal of Developmental Psychology.

Istraživanje sprovedeno u okviru Arhus univerziteta u Danskoj, pokazalo je da deca između 7. i 11. godine imaju manje bihejvioralnih, socijalnih i emocionalnih poteškoća, ako su im majke zrelije. Takođe, ova deca su društveno i verbalno bila sposobnija od svojih vršnjaka čije su majke mlađe. Studijom je obuhvaćeno blizu 5 000 majki i njihove dece.

Starije majke su na početku majčinstva oslobođenije stresa i imaju pozitivniji stav o deci i roditeljstvu. 

Pročitajte i Nova istraživanja: Trudnoća menja mozak žene?

„Kako ljudi s godinama postaju fleksibilniji samim tim su i emocionalno zreliji i tolerantniji prema drugima. Na taj način se oko deteta formira pozitivna psihosocijalna okolina koja utiče na podizanje deteta. Starije majke su deci pružale bolju ravnotežu sloboda i jasnije granice”, objasnio je autor studije, Dion Somer.

Istina ili zabluda? Da li nas deca čine srećnijima?

Iako studija nije definisala u kojim godinama ženu možemo klasifikovati kao stariju, a time i zreliju majku, neka slična istraživanja za ovo navode starost iznad 35. godine.

Izvor: Geek.hrbonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...