Uspešno testiran motor koji će slati ljude na Mars (VIDEO)

Kompanija „Spejs Iks“ uspešno je testirala novi „raptor“ motor, koji će pokretati letelice čiji će zadatak biti istraživanje i potencijalna kolonizacija Marsa.

Uspešno testiran motor koji će slati ljude na Mars (VIDEO) Foto: AP/Miguel Roberts

„Prvo paljenje motora 'raptor' za letelicu 'staršip'. Veoma sam ponosan na sjajan posao tima 'Spejs Iksa'“, napisao je na Tviteru osnivač kompanije, Ilon Mask.

Američki milijarder je takođe podelio nekoliko snimaka testa, koji je sproveden u razvojnom centru u Makgregoru u Teksasu.

Pogledajte i Nestvarno: Pogledajte kako izgleda zima na Marsu (FOTO)

„Staršip“ (zvezdani brod) je letelica za stotinu putnika, u kojoj će do Marsa i drugih dalekih destinacija biti prevožene ljudske posade i teret. Biće lansirana na džinovskoj raketi „super hevi“ (superteška).

I „staršip“ i „super hevi“ će imati „raptor“ motore, s tim što će prva posedovati sedam, dok će druga koristiti čak 31 motor. „Raptori“ će moći da se koriste više puta.

Pogledajte i Snimljeni prvi zvuci s Marsa - "drugačiji od svega što smo čuli na Zemlji" (VIDEO)

Manji prototip „staršipa“, koji će biti korišćen kao test-letelica na kraćim orbitalnim letovima, trebalo bi uskoro da bude testiran – potencijalno u narednih mesec ili dva.

Prvo lansiranje glavnih platformi „staršip“ i „super hevi“ moglo bi da usledi ubrzo posle toga. „Spejs Iks“ cilja 2023. godinu za misiju sa ljudskom posadom, koja bi trebalo da napravi krug oko Meseca.

Posle toga, Mars...

Izvor: RTSbonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...