Albert Ajnštajn je već 1922. godine predvideo uspon nacista

Kao i ostali Jevreji koji su živeli u Nemačkoj dvadesetih godina prošlog veka, i Albert Ajnštajn je imao uvid u jačanje nacista. Već 1922. godine je u pismu svojoj sestri predvideo turbulentna politička vremena.

Albert Ajnštajn je već 1922. godine predvideo uspon nacista Foto: Wikimedia commons

Ručno napisano pismo nedavno je prodato na aukciji za 39.360 dolara, a bilo je upućeno Ajnštanovoj mlađoj sestri Maji. Ajnštajn je ovo pismo napisao sa neotkrivene lokacije - verovatno negde u gradu Kil, kako kažu iz aukcijske kuće - nakon što je pobegao iz Berlina 1922. godine, posle ubistva nemačkog ministra inostranih poslova, Jevreja Valtera Ratenaua, od strane desničarske terorističke grupe. Policija je upozorila Ajnštajna da kao istaknutog Jevreja, njegov život može biti u opasnosti. "Niko ne zna gde sam, veruje se da sam nestao", napisao je u pismu. 

Pogledajte i Mudrost čuvana 95 godina: Otkrivena Ajnštajnova beleška o tajni srećnog života

Foto: AP/Kedem Auction House

Ostao je srdačan, dok je istovremeno priznao ozbiljnost političke situacije sa kojom su se on i drugi nemački Jevreji suočavali. "Držim se prilično dobro, uprkos antisemitizmu među mojim kolegama", uveravao je Maju. "Ovde se spremaju ekonomski i politički mračna vremena, tako da sam srećan što mogu na pola godine da se izvučem od svega", napisao je, aludirajući na svoj šestomesečni put u Aziju, tokom kojeg je saznao da je dobio Nobelovu nagradu. Bio je u pravu - državni udar Adolfa Hitlera se desio sledeće godine u novembru 1923. 

Pogledajte i Nacisti su se tokom Drugog svetskog rata oblačili kao žene da bi ubijali dosadu (FOTO)

Ajnštajn dalje piše: "Ne brinite za mene, niti ja brinem. Ljudi su veoma uznemireni.U Italiji, čini se, još je gore".

Pročitajte i 11 zanimljivosti iz života Alberta Ajnštajna

Posle svoje azijske turneje, vratio se u Nemačku pre nego što je otputovao na nova putovanja, uključujući i obilazak Sjedinjenih Država. Bio je u Americi kada je Adolf Hitler postao nemački kancelar. Tada je i odlučio da se odrekne svog nemačkog državljanstva. Na kraju se skrasio u Prinstonu u državi Nju Džerzi.  bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...