Drevni Egipćani su pravili mumije i pre doba faraona

Nova studija pokazuje da je postupak balzamovanja postojao i 1500 godina ranije nego što se do sada mislilo.

Drevni Egipćani su pravili mumije i pre doba faraona Foto: Reuter/Mohamed Abd El Ghany

Drevni Egipćani mumicifirali su svoje mrtve pre doba faraona i na dosta širem području nego što se do sada verovalo.

Naime, rezultati opsežnih forenzičarskih ispitivanja na praistorijskoj mumiji, za koju se smatralo da je očuvana zakopavanjem u vrući pesak, pokazuju da je postupak balzamovanja postojao 1500 godina ranije nego što se verovalo, navedeno je u studiji objavljenoj u časopisu Journal of Archaeological Science.

Džana Džouns, egiptolog sa Univerziteta Mekori, izjavila je da otkriće obogaćuje “dosadašnje ograničeno znanje praistorijskog razdoblja i ranih postupaka mumificiranja”.

Upoznajte prelepu Meritamon: Lice Egipćanke rekonstruisano na osnovu mumije stare najmanje 2.000 godina! (FOTO)

"Nakon proučavanja mumije, sprovedene hemijske analize, genetskog istraživanja, radiokarbonskog datiranja i mikroskopske analize lanenih povoja, možemo potvrditi da je telo muškarca, starosti između 20 i 30 godina, mumificirano oko 3600. godine pre nove ere”, navodi Džouns.

Proces balzamovanja uključivao je kombinaciju biljnog ulja, zagrejane smole crnogoričnog drveta, aromatičnog biljnog ekstrakta i šećera. Recept za balzamovanje sadržao je antibakterijska sredstva korišćena kao što se to činilo na vrhuncu egipatskog mumificiranja 2.500 godina kasnije.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
Pogledajte šta vas očekuje u majskom izdanju časopisa National Geographic Srbija.