U misterioznom groblju otkrivena drevna bogatstva

Od ukrasa napravljenih od zuba gerbila, do prstenova od slonovače, nalazište u Keniji nudi neverovatan uvid u zajednicu staru 5.000 godina.

Ukrasi od zuba gerbila i narukvice od kljova nilskog konja

Delimično podržani od strane Društva Nacionalne geografije, istraživači su sakupili uzorke ugljenika i nojevih jaja sa nalazišta. Takođe su upotrebili georadar kako bi pažljivo zavirili u podzemnu strukturu humki. Potom su iskopali sekciju od oko 4 kvadratna metra kako bi dokumentovali njen sadržaj.

Iskopavanje je otkrilo da su drevni ljudi očistili deo peska na obalama jezera Turkana, veličine odbojkaškog terena. Kopali su jamu duboku oko jednog metra, sve do mekog, stenovitog tla ispod. Potom su uvlačili ploče od peščara kako bi se podigli zidovi jame.

Žene, muškarci, mladi i bebe, svi su bili sahranjeni u jamama urezanim u stenovito tle. Raspoređeni bez obzira na starost ili položaj u društvu, sa jednakom količinom dobara sa kojom su sahranjeni. Samo u malom iskopanom delu, istraživači su identifikovali 36 pojedinaca. Na osnovu ovog saznanja, procenjuje se da ovo mesto sadrži oko 580 gorobova.

Raznovrsne dragocenosti su ukrašavale svakog pojedinca, ističući svoj jedinstveni miris, objašnjava Ketrin Grilo, autor studije i asisten profesora antropologije sa Univerzitetu na Floridi. Jedna osoba je nosila ogrlicu od perli oblikovanu od, kako kaže ko-autor Elizabet Hildebrant, "predivnih, zelenih amazonita". Druga je imala narukvice napravljene od kljovi nilskog konja, dok su ostali nosili prstenje od slonovače.

Jedan od najizvarednijih delova je ukras za glavu sastavljen od 405 zuba gerbila, što bi zahtevalo preko 100 jedinki gerbila. "Mislim da ovako nešto nikada ranije nije pronađeno, koliko mi znamo", kaže Grilova. U to vreme gerbili nisu ni bili pripitomljeni, što znači da su drevni stočari morali loviti veliki broj ovih lukavih glodara, dodaje ona. bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.