Dodeljena Nobelova nagrada za medicinu: Naučnici konačno otkrili kako radi biološki sat

Trojica Amerikanaca, Dzefri S. Hol, Majkl Rozbas i Majkl V. Jang, uspeli su da zavire unutar biološkog časovnika i razaznaju kako funkcioniše, zbog čega su nagrađeni jednim od najprestižnijih priznanja na svetu.

Dodeljena Nobelova nagrada za medicinu: Naučnici konačno otkrili kako radi biološki sat Foto: AP/Fernando Vergara

Američkom triju naučnika Džefriju Holu, Majklu Rosbašu i Majklu Jangu dodeljena je ovogodišnja Nobelova nagrada za medicinu, za njihovo otkriće molekularnih mehanizama koji kontrolišu biološke satove u ljudima, saopštio je komitet za nagradu.

Njih trojica će, među sobom, podeliti nagradu od 1,1 milion američkih dolara.

Foto: Fonet

Obrazlažući svoju odluku, Nobelova fondacija je istakla da su trojica naučnika zaslužila ovo priznanje jer su konačno odgonetnuli kako ljudski unutrašnji, biološki sat radi i prilagođava se rotaciji naše planete.

Pogledajte i 10 najvažnijih otkrića koja nisu dobila Nobelovu nagradu

"Život na Zemlji se prilagodio rotaciji planete. Godinama već znamo da živa bića, uključujući ljude, imaju unutrašnji, biološki časovnik koji im pomaže da se prilagode uobičajenom dnevnom ritmu. Kako taj časovnik zapravo radi? Džefri Hol, Majkl Rosbaš i Majkl Jang uspeli su da zavire unutar biološkog časovnika i razaznaju kako funkcioniše. Njihova otkrića objašnjavaju kako biljke, životinje i ljudi prilagođavaju svoj biološki ritam kako bi ga sinhronizovali sa Zemljinom rotacijom", saopštio je Nobelov komitet, a prenosi "Gardijan."

Pročitajte i Čovek koji je odbio Nobelovu nagradu za mir

Koristeći vinske mušice kao model, ovogodišnji laureati izolovali su gene koji kontrolišu uobičajeni dnevni biološki ritam. Tako su uočili da taj gen šifruje protein, koji se tokom noći akumulira u ćeliji, a preko dana degradira.

Osim toga, izdvojili su još jedno proteinsko jedinjenje i time otkrili mehanizam po kojem funkcioniše "samoodržavajući časovnik unutar ćelije“.

Sada se zna da biološki časovnici rade po istim principima i u ćelijama drugih višećelijskih organizama, uključujući ljude.

Nobelova nagrada za medicinu je prva od nekoliko koje se dodeljuju svake godine.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je julsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.