Uginula najstarija mačka na svetu

Mačor Nutmeg, koji se smatrao najstarijom mačkom na svetu, uginuo je u 32. godini.

Uginula najstarija mačka na svetu Foto: Printscreen

Nakon problema s disanjem, Nutmeg je odveden kod veterinara u Njukaslu (Westway Veterinary Group), ali nažalost nije moglo ništa da se učini, jer mu je srce otkazalo.

Kako su mačke osvojile svet: Šta otkrivaju uzorci DNK drevnih mačaka

Nutmegovi vlasnici Liz i Ian Finlej iz Blejdona kod Gejtsheda su neutešni i sigurni da će smrt njihovog voljenog ljubimca ostaviti veliku prazninu u njihovim životima.

Liz i Ian su Nutmega usvojili 1990. godine nakon što su ga pronašli u dvorištu. Tada je bio u veoma lošem stanju i imao je apsces na vratu.

Nakon odlaska kod veterinara, problemi su sanirani. Nutmeg je tada, prema proceni veterinara, imao najmanje pet godina. 

Otkad je stigao u dom Liz i Iana, Nutmeg je lepo proživeo svojih devet života. Zdravstveni problemi su počeli pre dve godine kad je doživeo infarkt. Nutmeg se uspešno oporavio i bio je u redu sve do sada, kad su ponovo počeli problem sa srcem, pa su morali da ga uspavaju.

ALJASKA: Uginuo mačor Stabs, gradonačelnik Talkitne

Sve do sada se smatralo da je Nutmeg najstarija mačka na svetu nakon što je nadmašio 26-godišnjeg Kordaroja, koji je čak ušao i u Ginisovu knjigu rekorda. 

Najstarija mačka ikad je bila Krem Paf, rođena 3. avgusta 1967. godine, koja je uginula u 38. godini (6. avgusta 2005). bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.