Zaboravljeni grad: Arheolozi pronašli ostatke drevnog naselja u Etiopiji

Arheološka iskopavanja u etiopskom području Harla ukazuju na to da je ovaj region bio važan trgovinski centar, kao i da je bio središte islamskih zajednica u Africi.

Zaboravljeni grad: Arheolozi pronašli ostatke drevnog naselja u Etiopiji Foto: Printscreen/Youtube

Lokalno stanovništvo u regionu Harla u istočnoj Etiopiji veruje da su jednom davno njihovom zemljom šetali džinovi. Ova regija je ispresecana zidovima i strukturama starim vekovima vekovima, koji su izgrađeni od kamenja toliko velikih da se čini nemogućim da je običan čovek mogao da ih podigne. 

Tokom nedavnog iskopavanja u Harli, arheolozi nisu pronašli dokaze kolosalnih stanovnika, ali su pronašli pregršt nakita, grnčarije, staklenih komada i drugih artefakata iz Indije i Kine. Ova neverovatna otkrića sugerišu da je Harla bila uspešan trgovinski centar. 

S ponosom nose svoje ožiljke: Bolni rituali u etiopskom plemenu Suri

Naselje verovatno datira iz X veka i bilo je dom islamskog stanovništva. Tim eksperata sa Univerzitata Ekseter i etiopskog Udruženja za istraživanje i očuvanje kulturnog nasleđa pronašao je groblje koje sadrži ostatke oko 300 tela, kao i dokaze islamskog načina sahranjivanja i humke. 

Istraživači su otkrili i druge artefakte, koji ukazuju da je ovim područjem prolazilo mnogo ljudi različitih kultura. Tako se među pronađenim artefaktima nalaze i staklene posude i perle, kameni kristali, kameni dragulji, školjke i keramika, koji potiču iz Jemena, Madagaskara, Maldiva i Kine. 

Arheolozi su otkrili i bronzane i srebrne novčiće iz Egipta iz XIII veka. Nakit izgleda kao da je modelovan po indijskim komadima, a pronađena džamija iz XII veka ima sličnost sa džamijama pronađeni u južnoj Tanzaniji i Somalilendu. 

Ova otkrića ukazuju da je Harlaa pripadala mreži islamskih zajednica u Africi i da je bila povezana i sa drugim kulturama. 

„Ovo otkriće menja sve što smo znati o trgovini u arheološki zapostavljenom delu Etiopije“, kaže vođa istraživanja, profesor Timoti Insol sa Univerziteta Ekseter.

„Ono što smo pronašli pokazuje da je ovo područje bio trgovinski centar u ovom području“, kaže Insol. „Stanovnici Harla su predstavljali mešovitu zajednicu stranaca i lokalnog stanovništa koji su trgovali jedni s drugima u Crvenom moru, Indijskom okeanu, a moguće je i u Persijskom zalivu“, dodaje Insol.

Na severoistoku Etiopije: Drevne crkve isklesane u stenama

Istraživači ovaj otkriveni grad nazivaju zaboravljenim, jer ga arheolozi naprosto nisu primećivali godinama, a to je šteta budući da je Etiopija jedno od najranijih područja za koje se zna da su bili naseljeni ljudskim predacima, u čemu u prilog govore i određeni ostaci koji datiraju između 3.3 i 3.5 miliona godina

Iako su Harlu arheolozi nedavno počeli da istražuju, poljoprivrednici u ovom području već dugo otkrivaju grnčariju i novčiće na svojim posedima, što ukazuje da veoma važni detalji iz istorije Etiopije leže skriveni ispod zemljišta.

Pratite nas na Fejsbuku >>> https://www.facebook.com/ngsrbija/bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.