Najnapredniji među svojom vrstom: 15 najvećih životinja na svetu

Koja je najveća ptica, a kako se zove najveći leptir? Otkrijte 15 životinja koje su u svojoj vrsti najveće i najnaprednije.

6. Najveća zmija

Mrežasti piton je najveći piton (i zmija) ikada. Najveći ikad zabeležen je bio dugačak 8 metara i nađen je u Maleziji u aprilu 2016. godine i umro je ubrzo nakon zatočeništva.

7. Najveći torbari

Najveći živi torbar na svetu može da dostigne težinu od 90 kg i visinu od 1.1 metra. U pitanju je crveni kengur (Macropus rufus). Ipak, on nije najveći kengur ikada.

Džinovski kengur (Procoptodon goliah) je bio dva puta teži od crvenog kengura, ali je do njegovog istrebljenja došlo pre 15.000 godina, a najveći torbar ikada je četvoronogi Diprotodoni, koji je ličio na medveda (bio je dugačak 4 metra i težak 2.800 kg), ali je istrebljen pre 25.000 godina.

8. Najveća žaba

Žaba golijat (Conraua goliath) može da poraste i da bude duža od 32 cm i teška 3.3 kg što je čini najvećom žabom ikada (otprilike je velika kao mačka). Može da skoči 3 metra unapred.

Od četvorooke kornjače do plavog jastoga: 10 najređih životinjskih vrsta na svetu

9. Najveći zglavkar

Japanska pauk kraba (Macrocheira kaempferi) može da ima raspon nogu od 3.8 metra, a najveći zglavkar koji je nažalost istrebljen je džinovska morska škorpija Jaekelopterus rhenaniae, koja je mogla da naraste i bude dugačka 2.5 metra.

10. Najveći gušter

Komodo zmaj je najveći živi gušter na svetu. Mužjaci komodo zmajeva su otprilike 3 m dugački i 90 kg teški, dok su ženke malo manje: 1.8 metra dugačke. 

Nastavak vas očekuje na narednoj strani >>>bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je julsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.