Da li će kapi za oči jednog dana postati glavni lek za džet leg?

Nedavno sprovedeno istraživanje otkriva da bi u budućnosti razvoj kapi za oči mogao da pomogne ljudima da se oporave od džet lega.

Da li će kapi za oči jednog dana postati glavni lek za džet leg? Foto: Shutterstock

Nedavna studija koja je objavljena u časopisu The Journal of Physiology otkriva da bi razvoj kapi za oči jednog dana mogao da pomogne ljudima da se oporave od džet lega

Studija je urađena na pacovima u laboratoriji tako da je potrebno mnogo više istraživanja kako bi ova otkrića mogla jednog dana da se primene i na ljudima, Live Science.

Naučnicima je poznato da regija u mozgu koja se zove suprahijazmatično jedro (SCN) u hipotalamusu kontroliše biološki sat, a jedan od načina na koji SCN to čini jeste oslobađanjem signalnih molekula koji putuju kroz telo, uključujući i jedan koji se zove vasopresin

Ipak, SCN ne zna jednostavno kada je biološko vreme, već dobija informacije iz ćelija u očima koje reaguju različito na svetlost različitih intenziteta. Kada ljudi putuju kroz vremenske zone, izloženi su jakoj svetlosti u različito doba dana nego što telo to očekuje što rezultira džet legom.

Ćelije u očima su odgovorne za prenošenje informacije o intenzitetu svetlosti zovu se fotosenzitivne retinalne ganglijske ćelije. 

Nastavak vas očekuje na narednoj strani >>>bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...