Nemrut, mesto u Turskoj gde se bogovi i kraljevi pretvaraju u kamen

Masivne skulpture kraljeva, bogova i mitskih stvorenja dočekuju posetioce manje poznatog mesta pod zaštitom Uneska u jugoistočnoj Turskoj.

Nemrut, mesto u Turskoj gde se bogovi i kraljevi pretvaraju u kamen Foto: Profimedia
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Tihi čuvari

Ako zakoračite na planinu Nemrut u Turskoj, ugledaćete masivne skulpture bogova, kraljeva i stvorenja, koje nepomično stoje i čuvaju planinsko okruženje u ovom delu Turske. 

Tokom I veka p.n.e, kralj Antiohije je vladao malim kraljevstvom Komagenom, koje je danas poznato kao turska provincija Adijaman. Kada je umro približno 34 godine p.n.e, sahranjen je ispod kolosalnih kamenih humki na vrhu planine Nemrut, koja gleda na gornji tok reke Eufrat.

Počiva među bogovima

Prema zapisima koje je ostavio pre nego što je umro, Antiohije je želeo da bude sahranjen na visokom, svetom i izolovanom mesto, piše BBC. Uspeo je da izgradi svoj panteon na ovom vrhu i da bude sahranjen među bogovima.

Danas, glave i ruševine su sve što je ostalo od ogromnih kamenih stubova. Grob Antiohija još uvek nije pronađen, ali se pretpostavlja da se nalazi ispod kamenih skulptura.

Među skulpturama se nalaze i prikazi samog kralja, a na ovom mestu se mogu videti i ostaci skulptura grčkog boga Zevsa, zoroastrijskog Ahura Mazde i boginje Komagene.

S planine Nemrut, koja je visoka 2134 m, pruža se neverovatan pogled, a budući da se nalazi u blizini jugoistočnog dela planinskog venca Taurus, turisti mogu da posete i ruševine obližnjih gradova Adijaman i Malatja.

 

Pogledajte i:

 slike u galeriji
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.