Život daleko od modernog društva: Nepokolebljiva tradicija izolovanog plemena Himbu

Upoznajte pleme Himbu koje odbija kontakt s modernim društvom, u kojem se telo boji crvenom bojom radi prevencije od Sunca, a bračni status muškarca i žena se prepoznaje prema stilu frizure ukrašene glinom.

Život daleko od modernog društva: Nepokolebljiva tradicija izolovanog plemena Himbu Foto: AP Photo/Jordi Matas-UNICEF
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Skriveno u severnoj Namibiji, domorodačko pleme Himba nastavlja da se odupire prodiranju turističke industrije, uprkos tome što fasciniraju putnike iz čitavog sveta.

Najviše naseljavaju Kaokoland u udaljenoj regiji Kunene i imaju populaciju od 50.000 ljudi. Iako neki od momaka nosi majice, unutar plemena postoji mala vesternizacija, pa njeni pripadnici uglavnom nose kožnu garderobu, piše Daily Mail.

Tradicija koja nestaje: Tetoviranje lica žena plemena Mun i Dai kao simbol lepote

Od puberteta, žene naroda Himba prave pletenice i svaku ukrašavaju glinom, crvenom i oker bojom napravljenom od zemljišta i koriste istu smesu da boje svoja tela u crveno kako bi se zaštitili od sunca. Narod Himba veruje da je crvena boja prelepa i da simbolizuje crvenu boju Zemlje i krv.

Devojčice pre ulaska u pubertet dele svoju kosu na dve jednostavne pletenice. Muškarci plemena Himba imaju jednu pletenicu kada su sami, a vezuju kosu pozadi kada se ožene.

Decu čuvaju žene i ostala deca iz plemena, a muškarci su često odsutni od kuće na duži vremenski period.

Narod Himba je patrijarhalan i sklon poligamiji, pa muškarci imaju nekoliko žena, pogotovo ako imaju dosta stoke.

Tradicionalno, žene nose jednostavne kožne ogrtače i ne kupaju se, birajući da koriste aromatične biljke i smolu umesto toga.

Neobična tradicija na severu Tajlanda: „Žene žirafe“ u plemenima Padaung i Kajan

Himba su nomadski pastiri i često migriraju sezonski iz matičnog sela u sela koje obezbeđuju bolje pašnjake za njihove životinje.

Uloga žena u plemenu uključuje podizanje dece, mužu stoke, dok muškarci dane provode s krdom.

Žene nose neverovatno složene stilove koji se menjaju u zavisnosti od toga da li su u braku i koliko su stare.

Irski fotograf Trevor Kol potražio je ovo izolovano pleme kako bi zabeležio nepokolebljivu tradiciju, uključujući jedinstveni nakit, stil frizura, odeće i koliba.

„Uživao sam u jednostavnosti i harmoniji koju sam video u ovom plemenu. Oni žive jednostavno, rade zajedno i osetljivi su na potrebe zaštite životne sredine. Zaslužuju pravo da određuju svoju budućnost i da se ne homogenizuju ili promene usled akulturacije“, kreao je Kol.

Kolmanskop, namibijski grad duhova koji je progutala pustinja

Narod Himba je zaštićen od preteranog izlaganja zahvaljujući strogim smernicama vlade o poseti ove zajednice.

Fotograf ističe da kulturna otpornost plemena potiče iz izolacije, ponosnog shvatanje svoje kutlure i zaštite vlade.slike u galeriji
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je julsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.