Drevne pravoslavne crkve isklesane u dalekim planinama Etiopije

Mladići i dečaci se već vekovima penju strmim planinskim padinama regije Tigraj u Severnoj Etiopiji, kako bi stigli do drevnih bogomolja, usečenih u oštrim stenama ovog planinskog prostora!

Drevne pravoslavne crkve isklesane u dalekim planinama Etiopije Foto: Profimedia
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Crkve u udaljenim planinama Etiopije, za koje se veruje da su sagrađene pre više od hiljadu godina, vekovima predstavljaju mesto bogosluženja za pravoslavne hrišćane iz ovog dela sveta. 

Verujući da se na taj način približavaju bogu, figurativno, ali i bukvalno, mladi učenici rizikuju svoje živote svakoga dana penjući se strmim planinskim padinama kako bi stigli do crkava u kojima sa sveštenicima čitaju svete spise hrišćanske vere, piše Daily mail.

Dečaci prihvataju sveštenički poziv od malih nogu, zahvaljujući svojim roditeljima koji veruju da će im to omogućiti bolji život od onog koji im oni mogu pružiti na svojim malim zemljoradničkim imanjima.

Jedan od stranaca koji su se usudili da provedu desetak dana u etiopskim planinama, fotograf Ašer Svidenski kaže: „Neki sveštenici-učitelji žive u ovim planinama više od 40 godina. Sa njima su uvek i mladi učenici, koji su ovamo došli u potrazi za boljim životom. Suše muče Etiopiju, pa glad postaje svakodnevica. U želji da ih sklone od teškoća svakodnevnog života zemljoradnika, roditelji šalju svoju decu u crkve.“

On svedoči i o teškoćama koje čekaju svakoga ko se putem strmih planinskih padina, uputi ka drevnim hramovima.

„Bezbroj puta se dešavalo da se kamen odlomi od stene ili da se okliznem. Ipak, nisu svi padovi bili tako bolni", šaljivo komentariše Svidenski.

Pročitajte još i:

Vidite i Kako afričke zemlje proslavljaju Božić?

Pogledajte i Afarska depresija

Pročitajte i Očaravajući portreti svakodnevnice plemena Azije i Afrike

Čitajte i „Omo – Promena u Dolini“: Očaravajući portreti žena plemena Surislike u galeriji
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je septembarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.