Kolmanskop, namibijski grad duhova koji je progutala pustinja

Upoznajte afrički grad, koji je za samo 40 godina prešao put od nalazišta dijamanata i prve rendgen stanice na južnoj hemisferi do oronulog, napuštenog grada, koji je naselila pustinja.

Kolmanskop, namibijski grad duhova koji je progutala pustinja Foto: Profimedia
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Kako je nastao Kolmanskop?

Radnik na železnici Zaharias Levala je 1908. godine na mestu današnjeg Kolmanskopa pronašao dijamante u blizini železničke pruge. 

Svoje otkriće je pokazao svom šefu Augustu Štauhu, koji je testirao kamen i potvrdio da je zaista u pitanju dijamant. 

Novosti su se brzo raširile u ovoj regiji i za nekoliko gidna stotine Nemaca se uputilo u Afriku u potrazi za bogatstvom.

Saznajte i Deset gradova u kojima nema živih

Kolmanskop se širio i uskoro je počeo da liči na pravi nemački grad. Podizane su bolnice, plesne sale, škole, pozorište, sportske hale, električne centrale, kuglane i fabrika leda.

Jedan turista je izjavio: „Možda su baš izolacija i okruženost pustinjom uticali na to da Kolmanskop postao mali raj nemačke kulture, koji nudi zabavu i rekreaciju koja odgovara zahtevima bogatih kolonista“, prenosi Daily mail.

Reputaciju ovog grada su dodatno pospešile činjenice da je u Kolmanskop postao prva rendgen stanica na južnoj hemisferii, kao i mesto u Africi gde je prošao prvi tramvaj.

Međutim, cena dijamanata je počela da opada nakon Prvog svetskog rata, a situacija se dodatno pogoršala nakon što se u južnijim delovima Afrike pronađena bolji dijamanti, što je sveukupno uticalo da do 1954. godine, grad bude potpuno napušten.

Kineski grad duhova: Zavirite u napušteno selo koje je progutala priroda

Kako danas izgleda?

Danas Kolmanskop predstavlja oronuli grad duhova, u kome vetar konstantno otkriva i pokriva delove grada nanoseći ogromne količine peska u i izvan građevina. Višedecenijski pustinjski vetrovi su ostavili traga na nemačku arhitekturu, što se možda najbolje vidi na nekada šarenim zidovima zgrada i kuća, koji su oronuli usled jakih vetrova i pustinjskog peska. 

Peščane dine su zarobile grad duhova i ispunile unutrašnjost nekadašnjih domova.

Rudarska kompanija De beers je osnovala muzej 1980. godine kako bi očuvala istoriju ovog grada.

Ropoto, grčko selo duhova koje neprestano tone

Jedinstven izgled grada je privukao mnogobrojne turiste i postao savršena lokacija za snimanje mnogih filmova (između ostalih i filma iz 2000. godine „Kralj je živ“), kao i južnoafričkih televizijskih serija.slike u galeriji
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...