Drevni carski grad Ava: veličanstvena ruševina Mjanmara

Ava je bio glavni grad uspešnog burmanskog kraljevstva čak 360 godina. Nakon razornih zemljotresa grad je napušten, ali njegove ruševine svedoče o brojnim dinastijama kojima je služio kao prestonica.

Drevni carski grad Ava: veličanstvena ruševina Mjanmara Foto: Profimedia
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Grad Ava poznat i kao Grad dragulja (Ratnapura) osnovan je 1365. godine na veštačkom osrvu na kom se nalazi ušće dveju reka- reka Iravadi i Minting (Myitnge).

Ovaj grad je izgrađen s namerom da postane centar kraljevstva poznatog kao kraljevina Ava. Tako je ostao narednih 190 godina, tokom kojih se desio i procvat burmanske literature. Sa gradom Sagaing je povezan drumskim i železničkim mostom dugačkim 1769 metara.

Mesto grada odabrao je narod Šani, koji su sledili dinastiju Pagan. Ova lokacija omogućavala je Šanima da kontrolišu snabdevanje pirinčem do kog se dolazilo iz južnog Kjauks područja koje su navodnjavali. Ovo područje je postalo izuzetno bitno nakon što je kraljevstvu Mon pripalo tradicionalno područje za uzgajanje pirinča, a koje se nalazilo na jugu Mjanmara.

Kraljevina Ava je bila jaka sve do trenutka dok 1527. godine nije uništena od strane rivalskog naroda. Pod dinastijom Tang 1634. godine postala je glavni grad Mjanmara. Iako je Ava pripala kraljevstvu Mona 1752. godine, mjanmarski lider Alaungpaja ga je povratio. Kada je osnovao Konbaung dinastiju, Ava je opet bila glavni grad u periodu od 1765-1783. i od 1823-1837. godine. 

Razorni potresi pogodili su grad 22. marta 1839. godine. Cela regija bila je pogođena, ali je glavni grad najgore prošao. Ovog puta je ostao samo ruševina i više nikada nije obnovljen. Glavni grad Burme preselio se u Amarapuru, a bivša prestonica Ava je ostala u ruševinama, sa ostacima pagoda, palata i drevnih zidina, prepuštenih prirodi.

Malo toga je ostalo na mestu, osim manastira.

 

Možda će vas zanimati i:slike u galeriji
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.