Tajne Indije: Jeste li čuli za „Veliki indijski zid“, drugi najduži na svetu?

Zid tvrđave Kumbalgar dugačak je više od 38 kilometara, što ga čini vernim pratiocem Kineskog zida na listi najdužih.

Tajne Indije: Jeste li čuli za „Veliki indijski zid“, drugi najduži na svetu? Foto: Profimedia
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Zid koji je nekada štitio tvrđavu u zapadnom delu planinskog venca Aravali, u indijskoj saveznoj državi Radžastan, jedan je od najinteresantnijih i najimpresivnijih arhitektonskih poduhvata u Indiji.

Prednji delovi zida debeli su više od četiri i po metra, a ispresecan je sedmorim utvrđenim kapijama. Unutar zidina nalazi se više od 360 hramova – 300 drevnih đainističkih, dok ostatak čine hinduistički hramovi. Sa samog vrha palate, vidljivi su kilometri Aravalija, a sa Zida se pruža pogled na prelepu pustinju Tar. Najšiti deo zida debeo je 15 metara, a ukrašen je dekorativnim elementima koji su danas značajna turistička atrakcija. Ipak, oni su nekada uspešno odvraćali strane putnike od tvrđave.

Zašto je nestalo čak 30 odsto Kineskog zida?

Po legendi, maharana Kumblagar Rana Kumba je 1443. godine bez uspeha pokušavao da podigne zid za svoje utvrđenje. Zato se obratio spiritualnom učitelju koji ga je posaveto da ljudskom žrtvom prizove sreću u gradnji i pobedi prepreke. Takođe, on je predložio da se hram podigne na mestu na kojem će žrtvi pasti glava, a zid na mestu na koje padne ostatak tela preminulog. Kao što je bilo čekivano, maharana dugo nije moga da nađe dobrovoljca za ovaj zadatak, ali se ubrzo javio jedan hodočasnik (po nekim izvorima i vojnik) i maharana je naredio da mu se odseče glava. Zato se na Hanuman Polu, glavnoj kapiji tvrđave, danas nalaze svetilište i hram podignuti u slavu hrabre žrtve.

Znate li kako izgleda kraj Kineskog zida?

Zid je nekada odvajao kraljevstva Mevar i Marvar, a toliko je neprobojan da je tvrđava pala samo jednom: i to kada je unutar nje nestalo čiste vode. Uprkos tome što je izgrađen u XV veku, proširen je u XIX, a njegova impozantnost i bogata istorija nisu uspeli da ga učine poznatijim – ne može se pohvaliti ni delom slave Kineskog zida.

Stari grad Plužine: Zidovi na dnu Pivskog jezeraslike u galeriji
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.