Skriveni biser Homoljskog kraja: Jedinstvena na ovim prostorima - prerast Kasonje

Za dolazak do ovog skrivene prirodne lepote neophodno je dobro se opremiti, da li čizmama ili rezervnom, suvom obućom, jer se do prerasti dolazi "vodenim putem", odnosno gaženjem reke.

Skriveni biser Homoljskog kraja: Jedinstvena na ovim prostorima - prerast Kasonje Prerast Kasonje; Foto: Wikimedia Commons
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Spajanjem Vranjskog potoka i potoka Valja Strnjaku nastaje Osanička reka. Ova plitka reka, na svom putu ka Mlavi u koju se uliva, je u kraškom terenu usekla je sebi prolaz između Homoljskih i planine Beljanice, praveći klisuru.

Klisura počinje od veštački napravljene brane na reci, 500 m uzvodno od naselja Osanica i obiluje različitim oblicima geomorfološke građe, sa kraškim i hidrološkim pojavama. 

Jedna od tih pojava, jedinstvena na ovim prostorima, je prerast Kasonje.

Prerasti u Srbiji ima nekoliko, a najpoznatije su na reci Vratni kod Negotina: Velika, Mala i Suva prerast. Najveća je Velika prerast, dužine 26 m i visinom 37 m. Ima ih i na reci Jelašnici kod Niša.

Međutim, Kasonje se izdvaja po neobičnom prilazu tom prirodno nastalom kamenom mostu. U delu klisure, koji prethodi prerasti, nema obale, samo reka s visokim i vertikalnim kamenim zidovima.

Foto: Wikimedia Commons

Za dolazak do ovog skrivene prirodne lepote neophodno je dobro se opremiti, da li čizmama ili rezervnom, suvom obućom, jer se do prerasti dolazi "vodenim putem", odnosno gaženjem reke. Reka je plitka, dubina nije veća od 50-60 santimetara, a priroda na putu do prerasti netaknuta.

U samoj klisuri očuvalo se 166 biljnih zajednica među kojima su dominantne reliktne vrste, 22 vrste ptica i 15 vrsta sisara.

Klisura Osaničke reke je zaštićeno prirodno dobro III kategorije, a zona zaštite zahvata levu i desnu obalu reke u površini od 30 hektara.

 

Pogledajte i:

 

Priče i reportaže o mestima u Srbiji koja možete da istražite, potražite na linku: 

ISTRAŽI SRBIJUslike u galeriji
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.