Jeli su ih i drevni narodi: 5 poznatih jela čiji recepti postoje od stare ere

Bogata bojama, različitim kulturama i istorijom hrana ima mnogo veći značaj od toga da su u pitanju hranljivi sastojci i odgovor na stanje gladi, odnosno zadovoljavanje nagona za preživljavanjem.

Jeli su ih i drevni narodi: 5 poznatih jela čiji recepti postoje od stare ere Foto: Shutterstock
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Ručavanje je oduvek predstavljalo ritual okupljanja ljudi (plemena, porodice), prvenstveno tokom pripreme obroka, a zatim zajedničkim konzumiranjem pripremljene hrane. Model ishrane se smatra i svojstvenim nacionalnim obeležjem. 

Hrana je hobi, strast, profesija, a nekad i uteha.

Saznajte i Elajza Lesli, autorka najpoznatije knjige recepata za kolače i torte u 19. veku

Zanimljivo je i posmatrati hranu sa aspekta evolucije u načinu pripreme - od mesa spremanog na vatri, pod vedrim nebom u kamenim uvalama do kompletne umetnosti molekularne gastronomije.

Pročitajte i Stručnjaci srušili 6 najčešćih mitova o hrani



slike u galeriji
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
Pogledajte šta vas očekuje u decembarskom izdanju časopisa National Geographic Srbija.