Zavirite u u unutrašnjost Staljinovog tajnog bunkera u Samari (FOTO)

Danas jedan od najpopularnijih muzeja u Samari, nekada je bio tajni bunker sovjetskog lidera Josifa Staljina.

Zavirite u u unutrašnjost Staljinovog tajnog bunkera u Samari (FOTO) Foto: Reuter/David Gray
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Grad Samara, u kome je reprezentacija Srbije odigrala prvu utakmicu na Svetskom prvenstvu u fudbalu, tokom Drugog svetskog rata bio je alternativna prestonica Sovjetskog saveza. Naime, sovjetski lider Josif Staljin odlučio je da u slučaju pada Moskve, vlast preseli u Kjubišev, kako se nekada Samara zvala.

Pogledajte i Sovjetski majstori fotošopa: Kako je Staljin brisao ličnosti sa fotografija, ali i iz istorije

U prilog tome u februaru 1942. godine je naredio izgradnju bunkera odakle će voditi rat protiv Nemačke. Upravljanje vojnim operacijama bilo bi sprovedeno na obalama reke Volge, gde se nalazi Samara.

Ukopan na dubini od 37 metara, bunker je izgrađen u rekordnom roku za deset meseci, a njegovo postojanje je obelodanjeno tek 1990. godine. Opremljen je liftom, ima salu za konferencije za 115 osoba i Staljinov kabinet u kome se nalazi skroman nameštaj, sto i stolica sa telefonom i krevet, a Staljin je naredio i da se na zidu okače portreti dvojice vojskovođa koje je najviše cenio - Kutuzova i Suvorova.

Zavirite i u Unutrašnjost Titovog bunkera u Konjicu (FOTO)

Prema zvaničnim podacima, Staljin nikada nije bio u bunkeru koji je danas jedna od glavnih atrakcija u prelepom gradu na obali reke Volge.slike u galeriji
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.