Kako je medalja spasla život nemačkom vojniku

Kada su britanski vojnici pucali u grudi mladog Gustava Litnera u Prvom svetskom ratu, verovatno nisu očekivali da će jedina posledica biti - modrica.

Kako je medalja spasla život nemačkom vojniku Foto: Profimedia

Naime, Litner je tokom bitke kod Monsa, inače prve bitke koju su britanske trupe vodile u Evropi u Prvom svetskom ratu, bio na meti neprijateljskih vojnika, a metak koji mu je upućen završio je u medalji koja se nalazila u torbici koja je visila oko njegovog vrata.

Pogledajte i: Otapanje glečera otkrilo leševe boraca iz Prvog svetskog rata

Reč je o medalji koju su nemački vojnici dobijali pred polazak u rat.

Litner je tokom čitavog rata brižljivo čuvao i torbicu i medalju koje su mu spasle život. On je uspeo da preživi sve sukobe od 1914. do 1918. godine, kao i one koji su se odvili u Drugom svetskom ratu. Na kraju drugog najvećeg sukoba u istoriji čovečanstva, Litner je svoju dragu uspomenu i amajliju poklonio jednom britanskom vojniku.

Pogledajte i: Oluja otkrila olupinu iz Prvog svetskog rata

Ova zanimljiva priča prvi put je otkrivena u emisiji Bi-Bi-Sija koja se bavi antikvitetima i u kojoj je objašnjeno da istorija pamti malo podataka o Gustavu. Takođe, ostaje nepoznato zbog čega je Nemac darovao predmete koji su mu produžili život britanskom vojniku.

Medalja i torbica trenutno su vlasništvo potomka Britanca koji je od Litnera dobio ovaj poklon, a on i dalje pokušava da pronađe članove Litnerove porodice.

Otkrijte i: Izgubljeno podzemlje Prvog svetskog rata

"Voleo bih da se ova torbica vrati u Nemačku, njegovoj porodici", objasnio je on.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je julsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.