Upoznajte Srbiju: 10 najlepših planina naše zemlje

Neka vaša sledeća destinacija bude jedan od srpskih bisera!

Upoznajte Srbiju: 10 najlepših planina naše zemlje Foto: Shutterstock

Iako Srbija možda spada u manje države može da se se pohvali neverovatnim, gotovo nestvarnim prirodnim i istorijskim bogatstvom.

Svaki kutak Srbije ima posebnu vrednost, a zbog svoje divljine neki će zauvek ostati tajanstveni i neistraženi, što se posebno odnosi na planine koje su neprocenjivo bogatstvo.

Iako je bilo veoma teško, uspeli smo da izdvojimo 10 najlepših planina u Srbiji koje zasigurno zavređuju vašu pažnju:

1. Zlatar (Golo brdo 1.627m)

Za planinu Zlatar kažu da ko je jednom upozna uvek će se vraćati i u živati u njenim blagodetima. Nalazi se između reka Uvac, Lim, Mileševka i Bistrica, na obodu Pešterske visoravni, a krasi je i najveće prirodno stanište beloglavog supa. Ne toliko turistički eksponiran kao susedni Zlatibor, Zlatar daje mogućnost posetiocima da uživaju u besprekornim ekološkim svojstvima i autentičnoj očuvanoj prirodi sa čijih vrhova se pružaju veličanstveni pogled, što ovu oblast čini idealnom sportsko-rekreativnom, zdravstvenom i turističkom regijom. 

Zlatar, planinski biser jugozapadne Srbije

Pored mnogobrojnih pešačkih i biciklističkih staza, oni koji dolaze na Zlatar imaju prilike da se upoznaju i sa srpskom kulturom u mnogobrojnim manastirima i crkvama, među kojima je najpoznatiji manastir Mileševa u kom se nalazi čuvena freska "Belog anđela". Zapadna Srbija poznata je po mnogobrojnim specijalitetima koji su dar od prirode, a Zlatar nudi svoju autohtonu vrstu "zlatarskog sira" kao i proizvode od lekovite heljde.

2. Tara (Zborište 1.544m)

Još jedan biser zapadne Srbije smešten na granici sa BiH, koji se oslanja na Zlatibor i Mokru Goru jeste i planina Tara. Magičan sklop povoljnih klimatskih i geoloških uslova čine ovu planinu oazom zdravog života i sportsko-rekreativnim centrom koji upotpunjuje i bogat kulturnio sadržaj. Prekrivena gustim četinarskim i listopadnim šumama i protkana livadama i pašnjacima, a sa čijih vrhova se prostiru nestvarni pogledi na neukrotivu Drinu, ponosno nosi titulu "Kraljice planina".

Tara je pravo mesto za mir i odmor, a za one koji vole malo više aktivnosti tu su “Šarganska osmica”, remek-delo svetskog železničkog graditeljstva koje će vas vratiti u prošla vremena, etno selo “Mećavnik” i čuveno selo Kremna, poznato po proročkoj familiji Tarabića.

Nastavak na sledećoj strani >>>bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.