7 najčudnijih prirodnih fenomena

Od ružičastog jezera u Australiji do krvavih vodopada na Antarktiku – ovih 7 destinacija pružaju neke od najčudnijih pejzaža na svetu.

Skrivena plaža (Meksiko)

Skrivena plaža se nalazi na Marieta ostrvu u Meksiku, nedaleko od obale Puerto Valjarte i udaljena je oko sat vremena vožnje čamcem, a zatim plivajući kroz pećinski tunel dolazite do svog malog raja.


Foto: Profimedia

Hiler jezero (Australija)

Jezero Hiler se nalazi na najvećem ostrvu Rešerše arhipelaga. Ovo jezero ružičaste boje i dalje je misterija, ali za razliku od ostalih jezera ovakve boje širom sveta, ono je roze tokom cele godine. Zbog toga je poseban i neobjašnjiv dar prirode.


Foto: Profimedia

Čarobni krugovi (Namibija)

Na sušnoj podlozi u Namibijskoj pustinji nalazi se jeziv prizor: milioni kružnih mrlja na zemljištu raspoređeni su u obliku saća na 2.500 km zemljišta. 

Još uvek je misterija šta tačno izaziva ove čudne formacije, ali postoji više teorija. Naučnici sugerišu da je u pitanju radioktivno zemljište ili da se toksini oslobađaju iz biljaka koje ubija vegetacija u kružnim oblicima.

Drugi veruju da su krugovi delo termita: da bi sačuvali vodu, oni se ukopaju u zemljište u obliku prstena i konzumiraju korene vegetacije kako bi omogućili zrnima peska da apsorbuju kišu.

Jedna od najčudnijih teorija potiče od lokalnog stanovništva, koje jezivu lepota ovog fenomena opisuje kao ni manje ni više nego trag bogova.


Foto: Profimedia

 

Možda će vas zanimati i:bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.