Pronađen možda i najstariji rukopis Kurana

Na Univerzitetu u Birmingemu otkriveni su fragmenti Kurana stari 1.370 godina, što znači da spadaju u najstarije pronađene do sada.

Pronađen možda i najstariji rukopis Kurana Foto: Foto: AP/Frank Augstein

Radiokarbonskim datiranjem procenjeno je da je rukopis star najmanje 1.370 godina, a to znači da spada u najstarije koji postoje.

Rukopis je stajao neprimećen u biblioteci na Univerzitetu skoro ceo vek, u kolekciji s drugim bliskoističnim knjigama i dokumentima i nije bio identifikovan kao najstarija verzija islamskog svetog teksta.

Zašto islam zabranjuje prikazivanje proroka Muhameda?

Testovi su pokazali da su fragmenti napisani na kozijoj ili ovčijoj koži među najstarijim postojećim tekstovima Kurana. Radiokarbonsko datiranje, koje je precizno više od 95 odsto, pokazuje da pergamenti potiču iz 568. i 645. godine.

"Mogli bi da nas vrate do nekoliko godina od osnivanja islama", rekao je Dejvid Tomas, profesor Univerziteta u Birmingemu i dodao da je moguće da je osoba koja je autor rukopisa živela u vreme kada i prorok Muhamed.

"Osoba koja je napisala rukopis je mogla da poznaje proroka Muhameda. Verovatno ga je videla ili čula kako propoveda. Moguće je i da ga je lično poznavala - to je stvarno teško zamisliti", dodao je on.

Izvor: B92 (Tanjug)bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.