Pogled u prošlost: Morski profit

Pogled u prošlost: Morski profit Fotografija: Artur Pastor, arhiva National Geographica

„Na severnoj obali Portugalije, u manjim mestima kao što su Apulija i Ver-o-Mar, stanovnici se bave sakupljanjem raznih morskih trava pomoću velikih mreža. Takva ’žetva’ se obavlja blizu obale zbog toga što burno more nanosi ogromne količine”, piše u tekstu uz fotografiju iz pedesetih godina prošlog veka. Danas se najveći deo prikupljene morske trave koristi za ljudsku ishranu, a ne za đubrenje lokalnih polja, čemu je nekada služio ovaj portugalski ulov. U proizvodnji dominiraju azijske zemlje, prvenstveno Kina i Japan. U Evropi veći deo morske trave sakluplja se mehaničkim sredstvima, dok se na nekim mestima i dalje bere ručno, korišćenjem noževa, grabulja, vila, srpova i mreža. Portugalija je jedini evropski proizvođač ove slane hrane koji zapošljava ronioce.



bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...