Pogled snežne sove

Sa jarko žutim očima uperenim u fotoaparat, snežna sova izgleda kao da visi u vazduhu. Svake godine snežne sove iz svoje arktičke tundre lete u južnije - toplije krajeve. Ova fotografija snimljena je u blizini Otave u Ontariju.

Pogled snežne sove Foto: Profimedia

O snežnoj sovi

Razmnožavanje

Snežne sove razmnožavaju se u arktičkoj tundri. Ženke polažu 3 do 11 jajašaca, a broj zavisi od količine hrane do koje mogu da dođu. Kada je period siromašan hranom, neke sove se i ne razmnožavaju. Roditelji sove su veoma teritorijalni i braniće svoje gnezno čak i od vukova.

Bela boja

Kako rastu sove postaju sve belje, posebno mužjaci. Ženke su nešto tamnije od mužjaka, a tamne mrlje nikada ne postanu potpuno bele. 

Ishrana

Snežna sova je lovac koji strpljivo vreba svoj plen. Snežne sove imaju oštar vidi i odličan sluh koji im pomaže da lakše ulove plen skriven gustom vegetacijom ili snežnim pokrivačem.

Omiljena hrana snežne sove su lemnizi - tačnije, mnogo leminga. Odrasla sova može da pojede više od 1600 lenimga godišnje, odnosno tri do 5 svaki dan. Svoju ishranu dopunjuju zečevima, glodarima, pticama i ribama.

Migracije

Ove veličanstvene sove ponekad tokom čitave godine ostaju u svojim gnezdima na severu, ali češće migriraju u Kanadu, Sjedinjene Države i Aziju. Gde i koliko daleko će da odu zavisi od dostupnosti lemniga u predelima u koje se sele.

 



bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...