Po uzoru na svetske gradove: drastična mera za smanjenje zagađenosti vazduha

Kako bi ublažili i smanjili zagađenost vazduha, mnogi gradovi u svetu su doneli veliku odluku i zabranili korišćenje automobila. Da li ovo zaista može da smanji zagađenje vazduha, pročitajte u nastavku...

Po uzoru na svetske gradove: drastična mera za smanjenje zagađenosti vazduha Foto: Profimedia

U poslednjih nekoliko meseci, nekoliko gradova od Pariza do Nju Delhija je pribeglo zabrani korišćenja automobila kako bi poboljšali kvalitet zagađenog vazduha. Dok neki u ovom vide dugoročno rešenje, drugi ovu odluku posmatraju kao hitan flaster koji je potreban da se zaustavi dalje zagađenje. 

Kvalitet vazduha se pogoršava u mnogim gradovima (i u Beogradu između ostalih), a glavni krivac je azot-monoksid iz saobraćaja s pogubnim efektima uključujući astmu, srčana oboljenja i rak

Među gradovima koji su već zabranili korišćenje automobila ili to planiraju u skorijoj budućnosti su Oslo, Madrid, Čengdu, Hamburg, Kopenhagen, Pariz, Atina, London, Brisel, Meksiko Siti, Vankuver i Njujork Siti.

Saobraćaj nije jedini krivac budući da u mnogim gradovima postoje elektrane i/ili industrijska proizvodnja, koje mnogo doprinose zagađenju, ali one naravno ne mogu preko noći da se premeste.

Šta je najbolje učiniti? Postoje dva puta, reklo bi se. Ili da se zabrani korišćenje automobila kao hitna mera ili da se postavi podloga za šetnju, vožnju bicikla i javni prevoz, kako bi životi bez automobila postao stvarnost.

Nastavak vas očekuje na narednoj strani >>>bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je septembarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.