Živimo na planeti plastike: 83 odsto uzoraka vode iz česme sadrži čestice plastike

Rezultati najnovijeg istraživanja pokazali su da milijarde ljudi na Zemlji koriste vodu u kojoj se nalaze vlakna plastike.

Ranija istraživanja bila su fokusirana na prisustvo plastike u okeanima što je ukazalo na to da čovek jedući morske plodove i ribu unosi mikroplastiku u organizam.

„Imamo dovoljno dokaza koje smo prikupili u prirodi da budemo zabrinuti zbog dejstva mikroplastike na živi svet. Ukoliko postoji uticaj na živa bića van gradskih i seoskih sredina, kako možemo da verujemo da vlakna plastike u vodi neće imati uticaja na nas?“, objašnjava doktorka Šeri Mejson sa Državnog univerziteta Njujorka, koja je bila supervizor istraživanja.

Svetski dan voda: 36 zemalja u svetu se suočava s ekstremnim nestašicama vode

Stručnjaci navode da čovek svakodnevno „obogaćuje" prirodu ogromnim količinama plastike te da su posledice već tu. Prisustvo vlakana i čestica plastike u vodi koja dolazi vodovodom do naših domova je upozorenje da su neophodna dodatna istraživanja da bi se ustanovili uzroci kontaminacije i proučila moguća dejstva na zdravlje.

Plastika jeste korisna, ali bi čovek morao mnogo da unapredi način na koji je baca kada završi sa njenom upotrebom, upozorili su naučnici.

Izvor: Rts

U saradnji sa Gradom Beogradom pokrenut je projekat Voda-vazduh-zemlja: eko metropola, koji ima za cilj da podigne svest građana o stepenu zagađenosti vode, vazduha i zemlje u prestonici

Projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave Grada Beograda, Službe za informisanje bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...