Zagađena voda na pet mesta u Beogradu

U poslednjih nekoliko meseci je na pet mesta u Beogradu registrovana zagađena voda, a u najvećem broju slučaja za to je zaslužno izlivanje kanalizacije.

Zagađena voda na pet mesta u Beogradu Foto: Profimedia

Kako smo juče pisali, zagađen je Čukarički rukavac na Adi. Njegovu površinu je prekrila zelena masa, a nadležni napominju da su glavni krivci nizak vodostaj, visoke temperature i izlivanje kanalizacije. 

Tokom vanrednog testiranja kanala Ladovača i Velikog Begeja u Ugrinovcima (Surčin) na tri lokacije otkrivene su vidljive otpadne materije i zabeleženo je da se oseća neprijatan miris. Prema izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine, voda u ovom kanalu sadrži organoleptičke pokazatelje (vidljiv otpad, boju i osetan miris), piše Blic.


Barajevska reka Foto: Wikimedia Commons

Rezultati vode u Kaljavom potoku, koji izvire na Torlaku i izgleda kao tečna deponija ovog dela grada, pokazali su da je voda neispravna i zagađena. 

Takođe su zagađene i Barajevska reka, kao i kanal Kalovita na Paliluli. Ovo naselje nema kanalizaciju, pa sredinom Krnjače ovim kanalom teče otpadna voda i širi se neprijatan miris.

U saradnji sa Gradom Beogradom pokrenut je projekat Voda-vazduh-zemlja: eko metropola, koji ima za cilj da podigne svest građana o stepenu zagađenosti vode, vazduha i zemlje u prestonici

Projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave Grada Beograda, Službe za informisanje bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
Pogledajte šta vas očekuje u junskom izdanju časopisa National Geographic Srbija.