6 jednostavnih načina da svako od nas doprinese očuvanju životne sredine

National Geographic Srbija otkriva kako iz svog doma možete da doprinesete očuvanju naše okoline i planete.

6 jednostavnih načina da svako od nas doprinese očuvanju životne sredine Foto: Shutterstock

Svetski dan zaštite životne sredine se slavi od 1972. godine. Tema ovogodišnjeg Svetskog dana životne sredine jeste Povezivanje ljudi s prirodom i ohrabrivanje da izađu napolje i provode što više vremena u prirodi, cene njenu lepotu i važnost i da preduzmu nešto u cilju zaštite i očuvanja Zemlje koju svi delimo.

Postoji bezbroj načina da doprinesemo zaštiti životne sredine, a National Geographic Srbija vam ovom prilikom predstavlja 6 najjednostavnijih načina da iz svog doma doprinesete očuvanju planete:

1. Upotreba vode

Obratite pažnju o tome koliko i kako koristite vodu, jer male (možda i neznatne) stvari mogu da naprave veliku razliku. Svaki put kad perete zube zatvorite česmu, kad ste u mogućnosti perite stvari u hladnoj vodi...

Borba protiv zagađenja životne sredine: Šta u Ugandi koriste umesto plastičnih kesa

2. Recikliranje

Reciklirajte. Možete pomoći u smanjenju zagađenja samo ako konzervu stavite u različitu kantu.

Kako otkriva Agencija za zaštitu životne sredine SAD-a otkriva, kad bi firma od 7.000 zaposlenih reciklirala sav papirni otpad tokom godine, to bi bilo ekvivalentno 400 automobila manje na putevima. 

3. Ostavite automobil kod kuće

Kada biste samo dva puta dnevno ostavili automobil kod kuće, smanjili biste emisiju gasova staklene bašte u proseku za 720 kg godišnje. 

Umesto automobila, vozite bicikl do posla ili prošetajte (ukoliko udaljenost posla od kuće nije prevelika). Smanjićete zagađenost vazduha, sagoreti kalorije i poboljšati vaše zdravlje.

Nastavak vas očekuje na narednoj strani >>>bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je avgustovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.