Kako smanjiti zagađenje zemljišta: 4 načina da zaštitimo svoju okolinu

Neophodno je da smanjimo zagađenje zemljišta da se ne bismo suočili s velikim posledicama.

Hemijskim metodama tretiranja otpada poput kiselo-bazne neutralizacije, opštine mogu da izmene nivo pH čvrstog otpada pre odlaganja na deponijama. Degradiranje nerastvorljivog otpada korišćenjem metoda poput dodavanja hemikalija ili enzima pod kontrolisanim uslovima pre odlaganja bi takođe moglo da smanji zagađenje zemljišta.

3. Pošumljavanje

Vegetacija šuma i livada vezuju zemlju da i dalje ostane netaknuta i zdrava. Oni takođe podržavaju mnoga staništa što doprinosi kompletnom ekosistemu. Konstrukcije, seča šuma i rudarstvo s druge strane ostavljaju zemljište ogoljenim i izlažu ga zagađivačima. Vraćanje šuma i sadnjom što više drveća zaštitićemo zemljište od poplava i erozije, a takođe i poboljšati plodnost zemljišta i povećati biodiverzitet.

Ljudski nemar uništava prirodu i ugrožava životnu sredinu: divlje deponije u Beogradu

4. Oporavak ili recikliranje materijala

Kako biste smanjili zagađenje zemljišta čvrstim otpadom, možete ponovo da iskoristite materijale poput plastičnih kesa, stakla i tkanina u svom domu umesto izbacivanja.

Recikliranjem ćete smanjiti količinu čvrstog otpada koje završi na deponijama i doprineti očuvanju prirodnih izvora. 

*Zapratite našu novu Fejsbuk stranicu >>> https://www.facebook.com/natgeo.rs/

U saradnji sa Gradom Beogradom pokrenut je projekat Voda-vazduh-zemlja: eko metropola, koji ima za cilj da podigne svest građana o stepenu zagađenosti vode, vazduha i zemlje u prestonici

Projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave Grada Beograda, Službe za informisanje ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.