Oktobar 2012

Igra prirode, igra uma

Oktobar 2012

Ovomesečna sjajna priča o lišću podsetila me je na slučajno otkriće duvana i čuveni Kolumbovog proračuna kojim je sam sebe ubedio da je Kuba azijska provincija Mangi. U vreme kada je Kolumbo bio uveren da je dospeo do oboda Azije, botanika je bila nepregledno područje, bez svog oblika u štampanom izdanju, što je velikom pomorcu „išlo na ruku”. Kada je dotakao severnu obale Kube, Kolumbo nije imao problem da tu „pronađe” azijsku floru.

Grmlje koje je mirisalo na cimet on je nazvao cimetom i najavio veliko bogatstvo u začinima. Recimo, za aromatičnu bamiju tvrdio je da je azijska varijanta mastike, a sitni nejestivi lešnik identifikovao je kao kokosov orah o kom je pisao Marko Polo.

Uvereni da će uskoro upoznati Velikog kineskog kana poklonima opremljeni Kolumbovi ambasadori uputili su se pešice na ne baš lak put. Kana nisu sreli, pronašli su seoce sa kolibama, ali doživeli i susret koji će kasnije doneti velike promene Evropi, Aziji i Africi... Na povratku u luku sreli su Taino indijance koji su „išli ka svojim selima sa ugarcima u rukama i nekim biljkama čijim dimom su se napijali”. To je prvi zapisani evropski susret sa duvanom, ali tada Kolumbovi ambasadori, opsednuti idejom o kineskom zlatu, nisu pridavali značaj tada lokalnom običaju udisanja dima. Kasnije kada su Španci uz kolonizovanje „Novog sveta“ naučili da uživaju u duvanu, običaj se brzo proširio, i uprkos antipušačkoj kampanji, traje i danas.

Svoj latinski naziv, Nicotiana duvan duguje francuskom ambasadoru u Lisabonu, Žanu Nikou (Jean Nicot) koji je početkom XVI veka poslao duvan u Francusku radi upotrebe u medicini.

I nešto lično, za kraj. Motam duvan, i još uvek uživam.

Do sledećeg broja,bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je avgustovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.