Januar 2015

Šta će biti buduće prvo?

Januar 2015

Za sve postoji prvi put – tu rečenicu čujemo ili izgovorimo veoma često, ali verovatno niko od nas ne može da se seti kada ju je čuo ili izgovorio prvi put. Svet je toliko preplavljen "prvim" da je lako izgubiti se već pri prvom koraku u potrazi za prvinama. Neki "prvi" dogodili su se ranije nego što se to mislilo, a neki „prvi” dogodili su se nakon „drugih”, pa i kasnije. Stalno ispitivanje prvenstva, i ne samo prvenstva, više je nego poželjno, kao sito kroz koje ćemo prosejavati znanja i zablude, a zrnca zdravih ideja posaditi da bi, uz dobru negu, nekad nikla kao buduće "prvo" koje će promeniti nas, naše porodice, društva ili planetu.

Međutim, uporedo sa namerama, idejama, uspesima i neuspesima, slučajnost – ta spontana okolnost zaslužna za mnoge velike izume, moguće je, ima najviše "prvih". Dobar i poznat primer jeste otkriće penicilina koje je zaista promenilo dotadašnji svet. Savremena nauka uveliko već priprema mnoštvo budućih "prvih", među kojima će sigurno biti onih nastalih pukim slučajem. Kao i svako doba, ovo naše, koje se ne može lako definisati "na prvu loptu", nosi razne "prve". Svedoci smo prvog kloniranja, prvih veštačkih a funkcionalnih organa i bioničkih udova; odnedavno imamo i prvu planetu naseljenu isključivo robotima – Mars. Teško je i pretpostaviti kakvim sve "prvima" ćemo prisustvovati tokom života i to jeste specifično zadovoljstvo iščekivanja velikih otkrića. Na primer, tokom 2015. godine CERN će sprovesti nove eksperimente. Biće to samo jedan od kanala na kojima ćemo osluškivati šta priroda ima da nam poruči.

A u tom čekanju svi zajedno možemo da uradimo mnogo ako prvi nekoga nasmejemo, obradujemo, učinimo prvi nešto što bi drugi mogli da slede.

Na kraju, možda ću biti prvi koji vam je poželeo srećnu, zdravljem ispunjenu, 2015. godinu.

Do sledećeg, stotog brojabonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je septembarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.