Jul 2014

I Ti i ti

Jul 2014

Fenomen neidentifikovanih letećih objekata i u vezi s njima moguć život van Zemlje jedan je od najdugotrajnijih i najpostojanijih. Prvi poznati zapisi o NLO-u datiraju iz IV veka pre naše ere, a za početak "moderne" istorija NLO-a uzima se 1947. godina, kada se dogodio čuveni incident u Rozvelu i kada interesovanje za vanzemaljce naglo raste. Danas svako od nas može da se uključi u potragu i učestvuje u velikom eksperimentu instaliranjem jednostavnog programa SETI@home na svoj računar bez toga da razume Drejkovu formulu ili Fermijev paradoks.

Međutim, ne traga se samo za vanzemaljcima već i za mestima na kojima je život moguć i koja bi naša vrsta uspela da kolonizuje. Dok siročići poput nas vuku za skute "staru damu", urlajući na sav glas: "U Evropu, u Evropu!", misleći na zajednicu evropskih država, u drugim delovima sveta i drugačijim društvima već govore: "Na Evropu, na Evropu!", misleći na istraživanje Jupiterovog satelita. Uskoro će nove sofisticirane sonde krenuti u misije i širiti horizonte sveukupnog ljudskog znanja, a postojeće će nas snabdevati podacima ne bismo li bolje razumeli kosmos pa time i naše mesto. Ali izdvojio bih jednu sondu, Vojadžer 1, slabije memorije od današnjih mobilnih telefona, koja možda najlepše odražava volju naučnika da dokuče život, kako ovaj zemaljski, tako i onaj van Zemlje. Ploča koju nosi, sa porukama i delovima civilizacijskih tekovina sa "trećeg kamena od Sunca", naš je ljudski, kolektivni portret namenjen vanzemaljcima ili ljudima iz budućnosti.

Kada se taj "susret" dogodi, biće to vrhunac Betovenove IX simfonije koji bi mogao biti posvećen nauci:

Kada nas tvoja moć izmiri, nestat' mora razdor sav.
Svaki čovek brat je drugom, tvoj kad divni sledi put.

Do sledećeg broja,

P.S. Na Vojadžerovoj ploči nema Betovenove IX simfonije. Čuveni kompozitor zastupljen je prvim stavom V simfonije i gudačkim kvartetom br. 13.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je septembarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.