Jun 2014

Axis mundi

Jun 2014

Za nama je tragican i mucan maj koji bi trebalo da bude najlepši deo proleca. A pred nama je i dalje žal za stradalima i borba za normalizaciju života u poplavljenim oblastima. Da li ce nam se na tom putu u buducem vremenu ukazati i preventivno delovanje u slucajevima elementarnih nepogoda? Ili cemo kao nezrelo, nedovršeno i naivno društvo nepogode proglašavati božjom kaznom, izmišljati teorije zavere van granica razuma i po starom obicaju se skrivati pod motom „ma lako cemo”? Hocemo li vremensku prognozu pratiti na nedeljnim liturgijama ili bi nam bilo bolje da se oslonimo na strucnjake koje imamo. Neubicajeno zadržavanje ciklona, koji sad znamo po imenu Tamara, strucnjacima nije misterija. Oni su svoju brigu za bližnje pokazali pre nego što su se reke izlile, upozoravajuci na ekstremnu kolicinu padavina.

Nisam pronašao pouzdan podatak kako je i ko je imenovao ciklon koji je srucio kišu na Srbiju i susedstvo. Davanje imena ciklonima, anticiklonima i drugim nepogodama uvedeno je u Sjedinjenim Državama 1945. godine, što su brzo usvojile i druge zemlje. Do kraja sedamdesetih godina prošlog veka bilo je uobicajeno nepogodama davati ženska imena, ali se nakon kritika poteklih od feministickog pokreta taj obicaj promenio. I to je normalno jer nepogoda ne bira ni pol ni naciju, vec pogaa sva živa bica. Prednost naše vrste jeste da lako može da razume i pojmi tuu muku, ili bi barem tako trebalo da bude.

Solidarnost i empatiju pokazanu u poslednjim poplavama u regionu ne treba posebno isticati. Plemenite ljudske osobine su i u mracnim vremenima naš najveci adut i ukorenjene želje koje želimo komšiji promenile su se. Nadam se da ce to potrajati. Potreba za toplom recju i razumevanjem postoji uvek, kao što postoji i potreba za zdravim razumom, ali koji se cesto gura u neki zabaceni cošak pokriven mantijom. Paradoksalno, kao i mnogo toga ovde, mnogi zagovornici teorija zavera smatraju sebe posvecenim vernicima. Može li se onda zakljuciti da njihova vera u HAARP i ostale „zavere”protiv naše zemlje prevazilazi veru u vrhovno bice? Neki od njih cinodejstvuju guranjem nepokretnih automobila u potoke, cešce bacanjem plasticnog otpada u bilo koju tekucu vodu, polaganjem dušeka, veš-mašina ili frižidera u vodu ili uz vodu. Da li je onda neka velika strašna antena zaista axis mundi koji spaja ovozemaljsku sa nebeskom Srbijom? Ili je to sve jedno, svejedno.

Osa sveta je svako od nas sa svojim razumom i željom da pomogne. Ako ne verujete meni, pomolite se velikoj anteni šaljuci SMS na 1003.

Do sledećeg broja,bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...