Maj 2014

Tačke na obali

Maj 2014

Obale reke Sene u Parizu privlače kupače, umetnike i pesnike verovatno od kako postoji Pariz. Seni i njenim obalama nisu odoleli Van Gog, Pikaso, Prever, Molijer, Renoar i mnogi drugi nama poznati i nepoznati, nebrojeni stvaraoci. Moju pažnju u ovomesečnoj završnoj reči okupira naučnik među slikarima Žorž Sera (Georges Seurat, 1859-1891), umetnik velikog dela i kratkog života.

Žorž Sera, smatraju mnogi istoričari umetnosti, postavio je prekretnicu u modernom slikarstvu svojim delom La Grande Jatte koje prikazuje jedno nedeljno poslepodne na ovom ostrvu reke Sene i opuštene Parižane na popularnom izletištu. Monumentalna slika je nastajala dve godine uz desetine i desetine pripremnih skica, ali i veliko znanje i iskustvo. Sera je nastojao da udruži kolorističke eksperimente impresionista i tradicionalnu, klasičnu renesansnu strukturu, kombinujući i pronalazeći nove koncepcije prostora slike i primenjujući nova znanja o percepciji boje i svetlosti. Baštineći iskustva impresionista Sera je otišao korak dalje, tragajući za tim da naučno utemeljenim postupkom zamršeni mozaik bojenih tačaka sjedini u mrežnjači kao prepoznatljive oblike i boje. Čuvena slika bila je gotovo usamljen eksperiment, iznedrila je poentilističko slikarstvo i vodila ka narednim istraživanjima kao što su fovizam, neki vidovi kubizma i apstraktno slikarstvo.

Pariz i Sena nastavljaju da inspirišu umetnike raznorodnih izraza, a obala reke u svom toku kroz francusku prestonicu uvrštena je na Uneskovu listu svetske baštine. Možda ćemo biti savremenici nekog novog remek-dela nastalog na Seni, samo još da se rasute tačke povežu u celinu.

Do sledećeg broja,bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je septembarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.