Mart 2014

Velika nauka o veoma malom

Mart 2014

Prikaz crne rupe sa naslovne strane podsetio me je na neutemeljene strepnje prilikom pokretanja Velikog hadronskog sudarača (LHC) u CERN-u, kada je i deo medija doprineo neopravdanoj brizi ne znajući o čemu je zapravo reč. Iz neznanja, deo javnosti pomislio je da sudar čestica pri viskom energijama u LHC-u može da izazove crnu rupu koja bi progutala Ženevu i dobar deo Francuske, ili čak usisala čitavu planetu. Redovni čitaoci će se setiti naše reportaže od pre tačno šest godina, gde je opisano šta je cilj velikih eksperimenata u CERN-u. U međuvremenu, Higsov bozon je pronađen, a ostaje nam da vidimo čime će nauka biti obogaćena sledeće godine, kada će se eksperimenti ponoviti na višim energijama. 

Srećnim sticajem okolnosti i zahvaljujući Centru za promociju nauke vratio sam se iz posete CERN-u tek neki sat pre nego što sam započeo pisanje ovih redova. Razumećete da sam preplavljen utiscima i da ova strana ne može biti dovoljna za sve što bih želeo da vam kažem. Međutim, ono što treba stalno ponavljati jeste činjenica da članstvom u CERN-u srpski fizičari imaju pristup eksperimentima najvišeg nivoa, a naša zemlja mogućnost za usvajanje i primenu novih znanja i tehnologija. Podjednako je važno reći da članarina u CERN-u nije „poklon” vrhunskoj naučnoj ustanovi, već izuzetna šansa za našu industriju koja ima privilegiju da učestvuje na konkursima CERN-a i tako u zemlju povrati uložena sredstva. Dakle, pruža nam se mnogo mogućnosti koje ne bismo smeli da propustimo.

Zemlja u kojoj sam se rodio bila je među dvanaest država koje su osnovale CERN, dok je zemlja u kojoj živim pridruženi clan. Ipak, stvari se kreću u dobrom pravcu – za sada, četiri naučne institutcije iz Srbije (Institut za nuklearne nauke „Vinča”, Institut za fiziku, Fakultet za fiziku Univerziteta u Beogradu i Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu) aktivno učestvuju u projektima i ekspermentima u CERN-u. Bio sam veoma srećan kada sam među pedesetak jezika koji se govore u CERN-u čuo i srpski, i ponosan što sam upoznao srpske naučnike u CERN-u koji na najbolji način predstavljaju našu nauku i državu.

Do sledeceg broja,bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je septembarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.