Decembar 2013

Šetnja svetom

Decembar 2013

Kada su se naši preci uspravili na dve noge, priroda se pobrinula da proporcije njihovih tela odgovaraju potrebama dvonožnog hoda, angažujući mišiće leđa i ruku, terajući ih da se njišu kako bi održali ravnotežu i nekako nadomestili prednji par nogu. Pojednostavljeno rečeno, tako je naša vrsta napravila prvi korak u potonji razvoj i osvojila svet. Mnogo kasnije raskošni renesansni umovi, nasuprot skučenim teološkim, slavili su lepotu uspravnog čoveka u ovozemaljskom životu i ostavili nam "kanon" - figuru koja odgovara idealnim odnosima pojedinih delova tela, i Vitruvijevog čoveka. Kao osnov kanona uzima se kičma, koja je i glavna žrtva uspravnog hoda.

Kakva će opterećenja trpeti kičma Pola Salopeka, čijem smo poduhvatu posvetili ovomesečnu naslovnu stranu, pratićemo nekoliko narednih godina. Njegova hrabra akcija prevazilazi okvire žurnalizma i predstavlja prvi korak u jedno veliko i dugo istraživanje. Svoju šetnju kroz 2.500 generacija i 60.000 godina ljudske istorije započeo je u Etiopiji, sa arheološkog nalazišta na kojem su pronađene najstarije ljudske kosti. Prepešačiće 33.000 kilometara preko četiri kontinenta, ali to nije samo praćenje putanje predaka. Na taj način će nam predstaviti priče našeg doba - o sukobima, preživljavanju, klimatskim promenama, o razlikama i, još važnije, o sličnostima među ljudima. Biće to posebno hodočašće vrsti koja vlada planetom, čiji će portret biti naslikan korak po korak.

A naš i vaš časopis ovim brojem lagano iskoračuje iz 2013. i pruža korak ka 2014. godini kroz koju ćemo zajedno koračati putevima novih saznanja i prizorima naše, ipak, veličanstvene planete.

Do sledećeg broja,bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.