Oktobar 2009

Istorija zaista ume da bude grubo ironična.

Oktobar 2009

U ovomesečnoj priči o „dijamantskoj olupini“ to je još jednom dokazano. Portugalski moreplovci su se davne 1533. godine zaputili na višemesečno putovanje da bi se obogatili, a završili su svoju avanturu izbačeni na obalu neverovatno bogatu kvalitetnim dijamantima.

Mnogo čuveniji zemljak postradalih moreplovaca, Vasko da Gama ili Admiral Indijskog okeana, kako su ga još zvali, početkom XVI veka je svojim ekspedicijama u Indiju utro puteve portugalskoj dominaciji i trgovini između Evrope i Azije.

Međutim, taj period obeležio je u velikoj meri i budućnost sveta, jer je XVI vek, moglo bi se reći, revolucionaran, vek ogromnih promena. Tu počinje moderna era, život se zahuktava, nastaju sekularne države, tehnološke inovacije menjaju sve segmente života, a verovatno najviše promena u dotadašnje tokove unosi šira upotreba baruta; ako je barut donosio ratove i negde doprinosio iznuđenom miru, štamparska presa je „zatalasala mirne vode“ i ostavila mnogo dublji civilizacijski trag. Biblija, a vrlo brzo i druge knjige postaju dostupne i na narodnim jezicima, što kasnije dovodi i do širenja ideja drugačijih od tada jedino ispravnih, crkvenih.

Jednostavnije rečeno, XVI vek bi mogao da se smatra uvodom u potragu za drugačijim istinama koja traje i danas… U prilog tome govori i vest britanskog Tajmsa o pronalasku vode na Mesecu, a do pre nekoliko decenija takva informacija je bila teško zamisliva.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...