Januar 2011

Podstaknut ovomesečnom pričom o Timbuktuu, počeo sam da tražim nešto više podataka o svetim spisima uopšte.

Januar 2011

U tom traganju, u razgovoru sa jednim kolegom, saglasili smo se da je čovečanstvo kroz svoju istoriju verovanja redukovalo broj božanstava i da će jednog dana možda biti usvojena ideja Artura Klarka o jednom opšteprihvaćenom terminu koji bi oličavao božansko, bez obzira na individualni doživljaj.

Predanja, sveta ili ona koja su naknadno sticala taj epitet, tokom vekova su prenošena usmeno pre nego što su zapisana. Sveta reč je bila, a u izvesnoj meri to je i danas, zvučni događaj namenjen živim osobama. Imenuju se, opisuju božanstva i njihova dela ili objave izabranima, pa se time lakše može prizvati njihova pomoć ili moć. Kada se takva predanja zapišu praktično postaju objekti koji zahtevaju veoma pažljivo rukovanje i tumačenje, što se može zaključiti iz ne malog broja istorijskih opomena. Ipak, dosad poznati sveti spisi nisu samo sredstvo manipulacije, već za religiozne osobe i zajednice predstavljaju autoritet koji nudi ideju smisla u konačnosti ljudskog života i nadu u razrešenje nevolja.

Iako se određeni stepen konzervativizma podrazumeva kada je reč o religijskim konceptima, sveti spisi ne moraju nužno biti nepromenljivi. Nove zbirke često opravdavaju svoje postojanje pozivajući se na duhovnu nezrelost starijih tekstova ili na postupno otkrivanje istine. Odlični primeri su Novi zavet u odnosu na Stari zavet, ili Kuran u odnosu na hebrejsku Bibliju i Novi zavet.

No, Gutenbergov izum i opšta pismenost doneli su nov kvalitet u tumačenju, razumevanju i interpretacijama, te su svete knjige postale individualizovane. Od Gutenbergovog vremena do danas pojedinac može da čita i tumači tekst onoliko koliko je sposoban, nezavisno od zajednice ili tradicije. Možemo li to nazvati kartom progresa?

Zahvaljujući štampi i pismenosti siguran sam da će želje koje vam upućujem za zdravu i uspešnu 2011. godinu stići do vas. Srećni praznici!bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...