Oktobar 2011

Možete li da zamislite Zemlju bez leda?

Oktobar 2011

I to je moguće. Odnosno, već se dogodilo u dugoj povesti naše planete. Sada znamo da je to bilo pre 56 miliona godina, ali znamo i da smo u opasnoj zoni da budemo svedoci iste pojave. Koliko god osporavane, posledice globalnog zagrevanja su činjenice sa kojima će susret biti izuzetno neprijatan, a ljudi kao vladari planete kao da još uvek nemaju odgovornost potrebnu spram svoje zastrašujuće moći na Zemlji.

U svrhu podsećanja, čak opomene, preduzeli smo jednu interesantnu akciju koju najavljujemo u ovom broju, a koja je u potpunom saglasju sa misijom Društva National Geographic i promocijom nauke.

Pominjanje leda, s povremenim konzumiranjem uz viski, skoro uvek me asocira na moj omiljeni roman, „Sto godina samoće” Gabrijela Garsije Markesa. Slutim da ću na postavljanju naše ledene kocke doživeti ushićenje slično onom koje su Buendije iskusile.

… U sanduku se nalazio samo jedan ogroman providan blok, čija je unutrašnjost bila izbrazdana mnogobrojnim iglama koje su zrake sunčeva smiraja pretvarale u obojene zvezde. Rastrojen, znajući da deca očekuju hitno objašnjenje, Hose Arkadio Buendija se usudio da prošapće:

— To je najveći dijamant na svetu.

— Ne — ispravio ga je Ciganin. — To je led.

… Opčinjen ovim očiglednim čudom… stavivši ruku na santu, kao da se zaklinje nad Svetim pismom, uzviknu:

— Ovo je najveći izum našeg vremena.

Vredi razmisliti i delati kako bismo izbegli da naši potomci saznaju za led na nekom vašaru i da čovečanstvo ne bude, kao Buendije, zbrisano sa lica Zemlje.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.