April 2012

Asocijacije i inspiracije

April 2012

Asocijacije na Afriku su često rat, siromaštvo, plemenske zajednice, robovi… Mnogo je to krajnosti za jedan kontinent. Nije li to loša posledica opasnih simplifikacija prema nepoznatom i dalekom?

Radije bih da u iznenadnim anketama o asocijacijama koje budi kolevka čovečanstva čujem pojmove kao što su umetnost, muzika, Sahara, ritam, kafa ili maska. Ali, moraću još da se strpim.

Antički Rimljani su sever Crnog kontinenta zvali Terra Africa, misleći pri tome na teritoriju današnjeg Tunisa. Etimologija pruža nekoliko interesantnih tragova; feničanski afar označava „prašinu”, grčko aphrike – „bez hlada”, latinsko aprica – „sunčano”. Međutim, nama koji stvari posmatramo sa uslovno visoke evrocentrične, postkolonijalne pozicije, Afrika se čini kao više-manje homogen svet. I negujemo tu zabludu. Usput, uglavnom nam promakne i paradoks da su neke autohtone afričke biljne vrste „kod kuće” kultivisane hiljadama godina nakon početka ratarstva u Evropi i Aziji. Mnogi posetioci raznih evropskih muzeja i galerija uzdišu kada ugledaju dela Pikasa, Modiljanija ili Braka, pomenimo samo njih, ne znajući da su ovi titani slikarstva bili u pojedinim fazama svog stvaralaštva inspirisani afričkim maskama. Ako bih se još bavio afričkim uticajima ne samo na likovne umetnosti, nego na bluz i džez, scenske umetnosti i dalje na razne vidove popularne kulture, trebalo bi mi mnogo više prostora od ovog koji mi je na raspolaganju, a i mnogo više vremena.

Istražujte dalje sami; počnite od ovomesečne priče o maskama, ukazaće vam se mnogo puteva.

Koračajte tim putevima sa maskom ili bez nje, ostanite to što ste, i u koji god da vam je kalendar zamaskirano vreme želim vam srećne uskršnje praznike.

Do sledećeg broja,bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je septembarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.