Snaga pauka

Tarantule su jedna od najvećih, najstarijih i najpoznatijih vrsta paukova.

Snaga pauka

Ipak, arahnologe muči pitanje kako se ova čupava stvorenja snalaze na strmim i klizavim povrišinama. Neki smatraju da tarantule koje se penju, inače isuviše teške i krhke da bi se poput drugih paukova oslanjale na lepljive nožne dlačice, ispredaju paučinu iz svojih nogu kada počnu da klize. Drugi tvrde da ispredena paučina potiče samo iz paučinastih bradavica trbušnog dela; nožice samo raspodele paučinu kada se tarantula nađe u okomitom položaju.

Tu nastupa biolog Kler Rind sa Univerziteta Njukasl. Ove godine je zajedno sa svojim kolegama proučavala nekoliko vrsta paukova, uključujući i čileansku ružu koju su postavili u staklenu posudu obloženu predmetnim stakalcima za mikroskop. Kada bi posudu nagnuli i zatresli, pauk bi nakratko skliznuo, ali bi se održao. Video zapis je potvrdio da su samo nožice dodirivale predmetna stakalca na kojima su ostali svilenkasti otisci. Sve što je bilo preostalo da se uradi je da se dobro prouče već olinjali egzoskeleti, na čijim se nožicama primećuju tragovi paučine i nečeg što podseća na otvore među čekinjama, tj. dlačicama.

Iako neki naučnici ostaju skeptični prema tvrdnji da završeci nožica ispredaju paučinu, Rindova kaže da će nastaviti sa istraživanjem. Sledeća stvar koju želi i za koju se nada da će otkriti je da li ti otvori postoje na manjim ili mladim tarantulama – ili na drugim vrstama paukova.

Na slici:
Odrasla tarantula uspeva da dođe do vrha staklene ploče. Posmatrana kroz elektronski mikroskop, nožica tarantule ima lepljive dlačice, a neki veruju i tanke otvore iz kojih se ispreda paučina.

Napisao: Džeremi Berlin
Fotografija: Dejvid Litšvagerbonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...