Rat za rog

Oko roga nosoroga, koji na crnom tržištu dostiže cenu zlata, vodi se krvava krivolovna bitka.

Rat za rog

Pucanj iz puške odjekuje šumom na koju se spušta sumrak, upravo dok Demijen Mander stiže u svoj logor posle dugog dana koji je proveo u obuci novih čuvara divljači u rezervatu Nakavango u zapadnom Zimbabveu. Odmah se prisetio Baste, noseće ženke crnog nosoroga i njenog dvogodišnjeg mladunca. Tog popodneva je jedan njegov čuvar, koji je pratio tragove ovog para sve dok se Basta nije sakrila u dubokoj šumi da tamo donese na svet najmlađeg člana svoje ugrožene vrste, otkrio ljudske tragove.

I tako protiče jedna noć na prvoj liniji fronta južnoafričkog nemilosrdnog i prljavog rata oko nosoroga, tokom kojeg je od 2006. godine ubijeno preko hiljadu nosoroga, poginulo oko 22 krivolovca, a više od 200 njih uhapšeno tokom prošle godine samo u Južnoafričkoj Republici. U središtu ovog krvavog konflikta je nosorogov rog, cenjeni sastojak tradicionalne azijske medicine. Iako na crnom tržištu cene veoma variraju, prošle jeseni su prodavci u Vijetnamu postizali cene u rasponu od 33 do 133 dolara po gramu. Ova gornja je dvostruko veća od cene grama zlata, a može da premaši i cenu grama kokaina.

Iako se područje na kojem žive dve afričke vrste – beli i, njegov sitniji rođak, crni nosorog – svelo pre svega na južnu Afriku i Keniju, njihova populacija se ohrabrujuće povećala. Belih nosoroga je 2007. godine bilo 17.470, dok se populacija crnih nosoroga od sredine devedesetih godina XX veka skoro udvostručila na 4.230 primeraka.

Za zaštitare prirode ti su brojevi predstavljali trijumf. Tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, krivolov je desetkovao ove dve vrste. Onda je Kina zabranila upotrebu nosorogovog roga u tradicionalnoj medicini, a Jemen je zabranio njegovo korišćenje za izradu drški ceremonijalnih bodeža. Izgledalo je da sve ukazuje na to da dolaze bolji dani. Ali, 2008. godine je broj ustreljenih nosoroga u Južnoafričkoj Republici skočio na 83, u odnosu na samo 13 koliko ih je ubijeno tokom 2007. godine. Do 2010. godine taj broj je porastao na 333, a prošle godine je premašio 400. Trefik, mreža koja prati trgovinu divljim životinjama, ustanovila je da veći deo trgovine rogovima sada vodi do Vijetnama, što je zaokret koji se podudara sa širenjem glasina da jedan visoki vijetnamski zvaničnik koristi rog za lečenje od karcinoma.

U međuvremenu, u Južnoafričkoj Republici, privučene vrtoglavim cenama i profitom, kriminalne grupe su u svoju ponudu uvrstile i krivolov nosoroga.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...