Marseljski lonac

S obzirom na to da u sve više evropskih zemalja nastaju nacije imigranata, nije li multikulturalni grad Marselj možda vizija budućnosti?

Marseljski lonac

Moglo bi se reći, a verovatno je i tačno, da nema tog zakona francuske vlade koji je u Marselju primljen sa odobravanjem. Glavni grad Provanse s pravom bije glas da je nemirno i buntovno mesto, luka koja privlači sve vrste švercera i ljude svih fela, od kojih su mnogi i sami tu prošvercovani. Oni vekovima stižu ovamo uglavnom preko mora i međusobno se mešaju, kuju planove, svađaju, venčavaju, banče i opijaju, uz neviđenu razmetljivost i bahatost. Grad služi kao utočište svima koji beže od zakona, epidemija i siromaštva. U novije vreme u grad se slivaju uglavnom imigranti muslimanskog porekla i danas, kada sa neke od brojnih marseljskih plaža pogledate prema nevidljivoj severnoafričkoj obali s druge strane Sredozemnog mora, možete gotovo da predočite sebi plimu došljaka jer nemiri u arapskim zemljama guraju ka obalama Evrope sve veći broj izbeglica i ljudi bez posla.

Ako slušate političare krajnje desnice, pomislićete da ovaj talas imigranata neminovno znači atak šerijatskog zakona na evropski način života i da će svaka žena morati da se odeva kao talibanska mlada. A onda uvidite da su mnogi od ovih kupača koji se tiskaju oko vas na marseljskom pesku zapravo afričkog i arapskog porekla i da mlade žene ne nose burke već bikinije. Zahvaljujući neverovatno efikasnom javnom prevozu, na neku od plaža možete stići iz bilo kog dela grada za manje od 45 minuta.

I tako, nekoliko meseci godišnje, bogati i siromašni, beli i crni, Afrikanci i Arapi, muslimani, hrišćani i Jevreji, svi pronađu svoj kutak na pesku, poskidaju najveći deo svoje odeće i međusobno se druže pod provansalskim suncem. Ako ih pitate odakle su, niko vam neće reći da je iz Alžira, Maroka, sa Komorskih ostrva, pa čak ni iz Francuske. Skoro uvek će vam jednostavno odgovoriti da su iz Marselja.
S obzirom na to da u sve više evropskih zemalja nastaju nacije imigranata, Marselj bi mogao da bude vizija budućnosti, čak i model multikulturalizma. No, to ne znači da je tu ravnotežu lako održavati. Naročito tekući konflikti na Bliskom istoku umeju povremeno da unesu strah i zebnju u ovaj francuski grad.

NAPISAO: KRISTOFER DIKI
SNIMIO: ED KAŠIbonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...