Ledeni stalaktiti

U ledenim vodama Antarktika slane podvodne ledenice mogu da se protegnu do morskog dna.

Ledeni stalaktiti

Postoji obilje čuda na Zemljinim polovima. Sada, zahvaljujući kamerama koje mogu da zabeleže duge procese, možemo i da vidimo kako jedno od tih čuda nastaje. Nastanak ovog slanog ledenog stalaktita, koji je još poznat i kao slana ledenica, snimili su prošle godine britanski kamermani Dag Anderson i Hju Miler u prolazu Makmerdo na Antarktiku.

Pojavu ledenih stalaktita su prvi put detaljno opisali 1971. godine američki okeonografi Pol Dejton i Sili Martin. Po Martinovom mišljenju, koji ove ledenice stvara u svojoj laboratoriji u Sijetlu, ovaj fenomen nastaje prirodnim putem tokom zimskog perioda na polovima, kada se temperatura vazduha značajno spusti ispod -18°C, dok je voda sa svoja -2°C relativno toplija.

Ova temperaturna razlika je ključna. Toplija morska voda teče prema ledenoj površini koja je prožeta mrežom kanalića. Kada se voda ohladi, gusta slana voda – previše slana da bi postala deo ledene sante – otiče i ponovo tone u okean. Dok se spušta, smrzava vodu oko sebe u obliku stuba koji raste svakog sata za nešto manje od pola metra. Ako su uslovi pogodni, slana ledenica može da dotakne i morsko dno. Tada nastavlja da se kreće, ispunjavajući udubljenja na dnu.

Martin se priseća s osmehom sedamdesetih godina: „Mornaricu je brinulo da li su one opasne po podmornice.” Nisu opasne. Štaviše, toliko sporo nastaju da mogu da zalede samo životnje na morskom dnu kao što su morske zvezde. Dovljno su krhke da mogu da ih polome foke ili morske struje. Kada se to dogodi, ili kada slana voda prestane da tone, slani stalaktit „umire”. Međutim, može se desiti da dobije drugu šansu. Anderson je primetio kako neke ribe prave zaklone od nekadašnjih stalaktita prekrivenih pločicama leda, struktura koje podsećaju na „veoma lepe viseće lampe”, što predstavlja još jedno polarno čudo. – Džeremi Berlin

„Slana ledenica” spušta se na oko dva metra ispod površinskog leda u blizini malog ostrva Rejzorbek na Antarktiku. Pošto dotakne morsko dno, stalaktit ispušta gustu hladnu vodu sa površine koja smrzava morske zvezde i morske ježeve.

FOTOGRAFIJA: LEDENA PLANETA, BBC/DISCOVERYbonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
Pogledajte šta vas očekuje u novembarskom izdanju časopisa National Geographic Srbija.