Venera: Ceremonija prolaska

Edmund Halej, poznat po kometi koja nosi njegovo ime, inspirisao je 1716. godine izvođenje jednog od velikih i izazovnih naučnih eksperimenata XVIII i XIX veka.

Venera: Ceremonija prolaska

Objasnio je tehniku kojom se, na osnovu posmatranja Venerinog prolaska ispred Sunca, može utvrditi udaljenost Zemlje od Sunca. Države poput Velike Britanije i Francuske na to su reagovale pokretanjem opsežnih ekspedicija – uključujući i ekspediciju kapetana Džejmsa Kuka – kako bi proučile prolazak Venere, što je jedan od najređih astronomskih fenomena vidljivih sa Zemlje.
Danas se koriste druge metode za merenje razdaljine između planeta. Ali Venera i dalje privlači „tragače za prolascima”. Petog i šestog juna drugi prolazak ovog osmogodišnjeg tranzitnog para biće vidljiv iz Severne Amerike, Azije, Okeanije i većeg dela Evrope. To će biti poslednji put da se Venera poravnava sa Zemljom i Suncem sve do 2117. godine. Zbog razlika u orbitama ove dve planete samo 18 prolazaka će krasiti nebo ovoga milenijuma. – Luna Šajr.

Posmatrači će moći da vide Veneru kako prolazi ispred Sunca (na vrhu) kada se oba ova tela poravnaju sa Zemljom. Ovo je redak fenomen zato što je Venerina orbita brža i nakrivljenija od Zemljine.

FOTOGRAFIJA (KOLAŽNI SNIMAK IZ 2004): ALAN DAJER. CRTEŽ: NGM ARTbonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...