Na dva točka do čistije prestonice

Iako je Beograđanima vožnja bicikla jedna od omiljenih rekreacija, manje od dva odsto građana prestonice koristi bicikl kao uobičajeno prevozno sredstvo, pokazuje istraživanje koje je u okviru kampanje „Vozimo bicikl u Beogradu“ sprovela agencija „Masmi“.

Na dva točka do čistije prestonice

Istraživanje koje je obuhvatilo 900 ispitanika pokazuje i da bicikl kao povremeno prevozno sredstvo koristi 15 odsto studenata, 12 odsto srednjoškolaca i sedam odsto zaposlenih, što je neuporedivo manje u odnosu na većinu evropskih i svetskih metropola. U Holandiji se, poređenja radi, 27 odsto svih putovanja odvija biciklom, a svaki stanovnik ove zemlje na ovaj način u proseku pređe dva i po kilometra dnevno, što ne čudi ako se zna da samo u Amsterdamu postoji više od 400 kilometara biciklističkih staza i vrlo razvijen sistem javnih bicikala. U našoj zemlji ovakav sistem od prošle godine postoji samo u Novom Sadu, u kojem se na ukupno sedam lokacija mogu iznajmiti gradski dvotočkaši, koji su najbrže prevozno sredstvo u velikim gradovima za razdaljinu do četiri kilometra.

Osim odsustva ovakvog sistema, građani Beograda kao najveće prepreke za učestalije korišćenje bicikla navode nedostatak biciklističkih staza i nedovoljnu bezbednost u saobraćaju, ali ohrabruje podatak da je 90 odsto njih spremno da menja svoje navike u cilju očuvanja životne sredine. „Kampanja „Vozimo bicikl u Beogradu“ ima za cilj da ukaže na ekološke, ekonomske i zdravstvene aspekte vožnje bicikla, i da pomogne da se značajno poveća broj biciklom realizovanih puteva u svakodnevnom saobraćanju u Beogradu, čime ćemo značajno doprineti smanjenju emisije štetnih gasova i efekta staklene bašte i unapređenju životne sredine“, kaže Natasha Martins, portfolio menadžer za klimatske promene, održivi saobraćaj i smanjenje metropolitenskih emisija, UNDP Srbija. Na dva točka se, u svakom slučaju, najbrže stiže do ekološki održivog saobraćaja, a dolazak sve lepšeg vremena verovatno je najbolji trenutak da se na takav put krene i u glavnom gradu. 

-Marko Nedeljkovićbonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je septembarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.