-  

Arhiva časopisa

  -  

Maj 2012

Na dva točka do čistije prestonice

Na dva točka do čistije prestonice

Alati

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
emailPošalji prijatelju

Iako je Beograđanima vožnja bicikla jedna od omiljenih rekreacija, manje od dva odsto građana prestonice koristi bicikl kao uobičajeno prevozno sredstvo, pokazuje istraživanje koje je u okviru kampanje „Vozimo bicikl u Beogradu“ sprovela agencija „Masmi“.

Istraživanje koje je obuhvatilo 900 ispitanika pokazuje i da bicikl kao povremeno prevozno sredstvo koristi 15 odsto studenata, 12 odsto srednjoškolaca i sedam odsto zaposlenih, što je neuporedivo manje u odnosu na većinu evropskih i svetskih metropola. U Holandiji se, poređenja radi, 27 odsto svih putovanja odvija biciklom, a svaki stanovnik ove zemlje na ovaj način u proseku pređe dva i po kilometra dnevno, što ne čudi ako se zna da samo u Amsterdamu postoji više od 400 kilometara biciklističkih staza i vrlo razvijen sistem javnih bicikala. U našoj zemlji ovakav sistem od prošle godine postoji samo u Novom Sadu, u kojem se na ukupno sedam lokacija mogu iznajmiti gradski dvotočkaši, koji su najbrže prevozno sredstvo u velikim gradovima za razdaljinu do četiri kilometra.

Osim odsustva ovakvog sistema, građani Beograda kao najveće prepreke za učestalije korišćenje bicikla navode nedostatak biciklističkih staza i nedovoljnu bezbednost u saobraćaju, ali ohrabruje podatak da je 90 odsto njih spremno da menja svoje navike u cilju očuvanja životne sredine. „Kampanja „Vozimo bicikl u Beogradu“ ima za cilj da ukaže na ekološke, ekonomske i zdravstvene aspekte vožnje bicikla, i da pomogne da se značajno poveća broj biciklom realizovanih puteva u svakodnevnom saobraćanju u Beogradu, čime ćemo značajno doprineti smanjenju emisije štetnih gasova i efekta staklene bašte i unapređenju životne sredine“, kaže Natasha Martins, portfolio menadžer za klimatske promene, održivi saobraćaj i smanjenje metropolitenskih emisija, UNDP Srbija. Na dva točka se, u svakom slučaju, najbrže stiže do ekološki održivog saobraćaja, a dolazak sve lepšeg vremena verovatno je najbolji trenutak da se na takav put krene i u glavnom gradu. 

-Marko Nedeljković

Inicijalizacija u toku...
Pogledajte šta vas očekuje u martovskom izdanju časopisa National Geographic Srbija.