Opkoljeni

Koale su pod opsadom. Može li Australija da ih spase?

Opkoljeni

U dva sata posle ponoći jedna koala je uhvaćena na ogradi od bodljikave žice, poput zatvorenika koji pokušava da pobegne. U kući Megan Ejtken u Burpengeriju, severnom predgrađu Brizbejna, zvoni telefon. Četrdesetdvogodišnja Megan vodi volontersku organizaciju čiji je cilj spasavanje koala od neverovatno velikog broja opasnosti. Još pre nego što je stigla da čuje tačnu lokaciju, već je navukla odeću preko pidžame.

Ejtkenova stiže na mesto događaja, a druge dve volonterke, Džejn Dejvis i Sandra Piči, već su tu. Koala visi na ogradi, sa krznom zakačenim za bodljikavu žicu. S druge strane ograde uzdiže se visoko drveće eukaliptusa, koje se u mraku belasa poput sablasti.

„Očigledno je pokušao da dođe do onog drveća s druge strane”, kaže Ejtkenova.

Pod bleštavim svetlom automobilskih farova, Ejtkenova navlači velike debele kožne rukavice. I pored toga što deluju umiljato, poput plišanih meda, koale umeju da budu vrlo goropadne kada ih hvatate. Reže, grebu i ujedaju poput pobesnelog rakuna, o čemu svedoče i ožiljci na Meganinim rukama. Megan zatim spušta žičani kavez na zemlju pored koale i uzima jedno debelo ćebe. A zatim se ove tri spasiteljke hitro bacaju na posao.

Dejvisova prebacuje ćebe preko životinje da bi je smirila i ujedno se zaštitila od njenih zuba i kandži. Pičijeva otvara poklopac kaveza, a Ejtkenova grabi zverčicu sa crnom njuškom preko ćebeta, odvaja je od ograde i ubacuje u kavez dok ona reži i pokušava da je ujede.

„Bravo, devojke!” uzvikuje Megan.

Dok posmatra tek uhvaćenu koalu, Ejtkenova razmišlja o novom problemu. Da je bolesna ili povređena, odvezli bi je u Veterinarsku bolnicu za divlje životinje koja se nalazi u mestu Berva, na četrdesetak minuta vožnje prema severu. Ali ova životinja je zdrava. Prema propisima, moraju da je puste negde u blizini jer koale imaju svoju teritoriju i hrane se uvek na istom drveću. Međutim, ovo je Disepšn Bej, gusto naseljeno predgrađe. Pod svetlošću baterijskih lampi, žene proučavaju kartu sa ucrtanim ulicama.

TEKST: MARK DŽENKINS
FOTOGRAFIJE: DŽOEL SARTOREbonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...